logo-print

Νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη Γερμανία, αλλά υπό όρους

08/11/2015

29/01/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πολιτειολογία

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε ένα νομοσχέδιο την Παρασκευή, το οποίο επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία για «αλτρουιστικά κίνητρα», απαγορεύοντάς την παράλληλα σε περιπτώσεις που διεξάγεται σε «επιχειρηματική (business) βάση».

Οι βουλευτές υπερψήφισαν (360-233) το νομοσχέδιο, παρά τους φόβους πως η ασαφής έννοια της επιχειρηματικής βάσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές κατηγορίες εναντίον των γιατρών.

Ο νέος νόμος, ο οποίος σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το εν λόγω ζήτημα ρυθμίζεται στη γερμανική έννομη τάξη, προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια για όποιον προσφέρεται να βοηθήσει κάποιον να αυτοκτονήσει με «όρους επιχείρησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε ήταν η μέση λύση ανάμεσα σε τέσσερις προτάσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από την πλήρη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας εφ' όσον δεν έχει ως σκοπό το κέρδος, έως και την σχεδόν πλήρη απαγόρευσή της.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Brigitte Zypries, ωστόσο, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει μία περίοδο «μεγάλης νομικής αβεβαιότητας», προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν σύντομα προσφυγές ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πηγή: nytimes.com

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

send