logo-print

Καναδάς: Νόμιμη η υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο Κεμπέκ

02/01/2016

29/01/2018

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με απόφασή του το Εφετείο του Κεμπέκ στον Καναδά, έκρινε πως η εφαρμογή του νόμου που επέτρεπε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία με ιατρικά μέσα για ασθενείς σε τελικό στάδιο μπορεί να συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο του Κεμπέκ ακύρωσε την απόφαση δικαστηρίου της επαρχίας, το οποίο είχε αναστείλει την εφαρμογή του νόμου, η έναρξη της ισχύος του οποίου είχε οριστεί η 10η Δεκεμβρίου, μέχρι να γίνει αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα του Καναδά.

Οι υποστηρικτές αυτής της ρύθμισης ισχυρίζονται ότι η κοινωνία έχει εξελιχθεί σε ένα σημείο, όπου οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν.

Όσοι είναι αντίθετοι στο συγκεκριμένο νόμο, υποστηρίζουν ότι η παρηγορητική φροντίδα πρέπει να είναι προτεραιότητα του κράτους, ενώ η ιατρική βοήθεια σε θάνατο προσβάλλει το δικαίωμα στη ζωή που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

Η Κυβέρνηση του Καναδά δεσμεύτηκε να εξετάσει μια ενιαία ρύθμιση για όλη τη χώρα για το ζήτημα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με ιατρικά μέσα, έχοντας ως έμπνευση τη ρύθμιση του Κεμπέκ.

Πηγή: cbc.ca

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ