logo-print

Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την περιτομή και εγείρει θέματα θρησκευτικής ελευθερίας

Ποινή φυλάκισης σε όποιον πραγματοποιεί περιτομή χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι

18/02/2018

20/02/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Ισλανδία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει την περιτομή σε αγόρια κάτω των 18 ετών, με την απόφασή να προκαλεί έντονες αντιδράσεις υπό το πρίσμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Σύμφωνα με τη Guardian, το νομοσχέδιο που εξετάζεται από το ισλανδικό κοινοβούλιο προτείνει την επιβολή ποινής έως και έξι χρόνων φυλάκισης σε όποιον πραγματοποιεί περιτομή χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου αναφέρουν ότι μία τέτοια απόφαση θα καθιστούσε μη βιώσιμη τη ζωή για Εβραίους και Μουσουλμάνους στην Ισλανδία, καθώς η περιτομή αποτελεί κοινό τελετουργικό τόσο στον Ιουδαϊσμό όσο και στο Ισλάμ. 

Μεταξύ άλλων, στο επίμαχο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η περιτομή αγοριών παραβιάζει τα δικαιώματά τους και είναι αντίθετη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ παραλληλίζεται ως πρακτική με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο οποίος έχει ήδη κριθεί παράνομος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι περιτομές πραγματοποιούνται χωρίς αναισθησία και μάλιστα, πολλές φορές, σε σπίτια που δεν είναι αποστειρωμένα και από θρησκευτικούς ηγέτες αντί για γιατρούς.

«Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει υψηλός κίνδυνος λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο», αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο.

Διαβάτε επίσης: Δεν παραβιάζει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία ο κανόνας για τη σφαγή ζώων μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άντρες σε όλο τον κόσμο υποβάλλεται σε περιτομή, με πολλούς εκπροσώπους της Εβραϊκής και μουσουλμανικής κοινότητας να εκφράζουν φόβους ότι το ζήτημα της περιτομής θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμα αφορμή για την εκδήλωση αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας. 

Ο πληθυσμός της Ισλανδίας ανέρχεται σε 336.000 κατοίκους, με μόλις 250 άτομα στην εβραϊκή κοινότητα και 1500 στη μουσουλμανική.

Πηγή: theguardian.com
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ