logo-print

Το Δικαστήριο της ΕΕ θα κρίνει το μέλλον του Pirate Bay

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επηρεάζει όχι μόνο το Pirate Bay αλλά και άλλες ιστοσελίδες με συναφές περιεχόμενο, όπως το Gamato

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της δημοφιλούς ιστοσελίδας torrent, The Pirate Bay, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απηύθυνε μία σειρά προδικαστικών ερωτημάτων στην ανώτατη δικαστική αρχή της ΕΕ .

Πριν ένα περίπου χρόνο, το δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μία απόφαση με την οποία έκρινε αναποτελεσματικό μέτρο την επιβολή υποχρέωσης στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Pirate Bay.

Η ολλανδική οργάνωση κατά της πειρατείας BREIN προσέφυγε κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας, το οποίο τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και να απευθύνει δύο προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι το αν το Pirate Bay παρέχει πράγματι πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο στο κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα αφορά στο αν ο διαχειριστής μία ιστοσελίδας θεωρείται πως παρέχει πρόσβαση σε έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σε περίπτωση που η ιστοσελίδα δεν φιλοξενεί τέτοιο περιεχόμενο, αλλά απλώς συνδέει και κατηγοριοποιεί πληροφορίες, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατεβάσουν τα σχετικά αρχεία μέσω υπερσυνδέσμων.

Το πρώτο αυτό ερώτημα αφορά σε μεγάλο βαθμό και την υπόθεση της ελληνικής ιστοσελίδας Gamato.

Έκλεισε το Gamato, συνελήφθησαν δύο διαχειριστές

Εν συνεχεία, σε περίπτωση που το πρώτο ερώτημα απαντηθεί αρνητικά, το Δικαστήριο της ΕΕ θα πρέπει να διευκρινίσει εάν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) μπορούν να υποχρεωθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε μία ιστοσελίδα, εάν ο διαχειριστής της διευκολύνει την προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με αυτόν τον τρόπο.

Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει δικαστικές αποφάσεις σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και το Βέλγιο, όπου η πρόσβαση στο Pirate Bay και σε άλλες ιστοσελίδες torrent έχει αποκλειστεί.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ