logo-print

Η πρώτη αποζημίωση για sexting στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε κοπέλα που παροτρύνθηκε να στείλει γυμνές φωτογραφίες σε μήνυμα

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Για πρώτη φορά βρετανικό δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα ενός ατόμου που πιέστηκε να αποστείλει γυμνές φωτογραφίες του μέσω μηνύματος (sexting) να ζητήσει αποζημίωση.

Αφορμή αποτέλεσε υπόθεση στην οποία ο υποδιευθυντής ενός σχολείου, αφού ανέπτυξε στενούς δεσμούς με μαθήτρια, την παρότρυνε να του στέλνει γυμνές φωτογραφίες της.

Όταν βρέθηκαν τα μηνύματα με τις 20 γυμνές φωτογραφίες στο κινητό της κοπέλας, ο υποδιευθυντής συνελήφθη, αρνούμενος ότι την είχε παροτρύνει να στείλει τις φωτογραφίες.

Οι δικηγόροι του θύματος στήριξαν το αίτημα για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης στο ότι η αποστολή γυμνών φωτογραφιών θα προκαλούσε αναμφίβολα ψυχολογικά τραύματα στο θύμα.

Παρόλο που τα μηνύματα και οι εικόνες δεν ήταν αυτοτελώς ζημιογόνα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι συνέπειες αυτής της ενέργειας ήταν προδήλως επιβλαβείς, καθώς ένα νεαρό άτομο είναι προφανώς ευάλωτο.

Επομένως, οποιοσδήποτε συμμετέχει σε ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου πρέπει να είναι βέβαιος ότι το άλλο άτομο είναι ψυχολογικά ώριμο, δεν είναι ευάλωτο και συναινεί στην ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων.

Το sexting είναι μια ολοένα αυξανόμενη συνήθεια των χρηστών εφαρμογών, όπως το WhatsApp ή το Snapchat.

Γι’ αυτό το λόγο η απόφαση θεωρήθηκε πρωτοποριακή καθώς, πέρα από την ήδη προβλεπόμενη ποινική δίωξη του ατόμου που εξαναγκάζει ανήλικο σε ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, αναγνώρισε για πρώτη φορά τη δυνατότητα οποιουδήποτε εξαναγκάζεται σε αυτή την ενέργεια, να ζητήσει αποζημίωση.

Η ανάγκη προστασίας νέων ανθρώπων από την σεξουαλική παρενόχληση είναι αυτονόητη αλλά υπήρξαν οι φωνές που υποστήριξαν πως η αναγνώριση του δικαιώματος αποζημίωσης για τα άτομα αυτά, παρόλο που θα αποτελούσε αποθαρρυντικό παράγοντα για πιθανούς θύτες, θα μπορούσε, παράλληλα, να καταλήξει στην κατάχρηση του από νέους ανθρώπους που θα αρχίσουν να μηνύουν άτομα με τα οποία ανταλλάσσουν οικειοθελώς τέτοια μηνύματα με στόχο την χρηματική αποζημίωση.

Επισημαίνεται έτσι η ανάγκη, πέρα από ικανοποίηση του θύματος, να υπάρξει και εκπαίδευση για τους κινδύνους που εμπεριέχει η ανταλλαγή τόσο ευαίσθητου υλικού.

Πηγή: bbc.com

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ