logo-print

Ο περιορισμός της χριστιανικής λατρείας στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο

08/12/2015

29/01/2018

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η άρση της νομικής υποχρέωσης των σχολείων να πραγματοποιούν καθημερινές πράξεις λατρείας χριστιανικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα προσευχή, αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για τη θρησκεία και την πίστη στη δημόσια ζωή της Βρετανίας, το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στο διαχωρισμό της εκπαίδευσης από τη θρησκεία καθώς και την πλήρη αναμόρφωση της διδασκαλίας της πίστης, προκειμένου για να γίνει πιο ρεαλιστική και σύμφωνη με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της βρετανικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη Guardian, η πολυσέλιδη έκθεση διατυπώνει προτάσεις για μία σειρά ζητημάτων, όπως η σχέση της θρησκείας με την εκπαίδευση, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, τα μέσα ενημέρωσης, την κοινωνική πρόνοια και την πολιτική.

Να σημειωθεί πως της Επιτροπής προεδρεύει η πρώην ανώτατη δικαστικός Elizabeth Butler-Sloss, ενώ η προσπάθεια υποστηρίζεται από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, όπως ο Λόρδος Harry Woolf, πρώην πρόεδρος των δικαστών της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και εκπροσώπους όλων των θρησκειών της χώρας, όπως ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Rowan Williams.

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο στη Μεγάλη Βρετανία, τα σχολεία οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι οι μαθητές θα συμμετέχουν σε συλλογικές πράξεις λατρείας σε καθημερινή βάση.

Οι γονείς σε Ουαλία και Αγγλία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την εξαίρεση των παιδιών τους από τις πράξεις αυτές, κάτι που δεν ισχύει σε Σκωτία και Βόρειο Ιρλανδία.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: theguardian.com

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send