logo-print

Δημοσιεύθηκε ο νόμος 4356/2015 για το σύμφωνο συμβίωσης

Ποιες αλλαγές περιλαμβάνει

24/12/2015

29/01/2018

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε πριν λίγο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 181) ο Νόμος 4356/2015 για «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοθέτημα, καθώς δίδεται για πρώτη φορά  στην Ελλάδα το δικαίωμα σε άτομα του ίδιου φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 του Ν. 4356/2015 αναφέρει ότι «Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο».

Ο νόμος ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στις προϋποθέσεις σύναψης, την εγκυρότητα και τη λύση του συμφώνου, καθώς και ζητήματα που αφορούν το επώνυμο, τις σχέσεις των μερών, κληρονομικά δικαιώματα, το τεκμήριο πατρότητας, το επώνυμο των τέκνων και τη γονική μέριμνα.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στο νόμο περί αστικής ευθύνης του τύπου

Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα (Ασέλγεια παρά φύση).

Το άρθρο 347 ανέφερε τα εξής:

1. Η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε: α) με κατάχρηση μιας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία· β) από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από δεκαεπτά ετών ή από κερδοσκοπία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος ασκεί την ασέλγεια της παρ. 1 κατ' επάγγελμα.

Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

Παράλληλα, με το Ν. 4356/2015 συνίσταται το «Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για το σχεδιασμό πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας προς διασφάλιση της προστασίας ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, κοινωνικής προέλευσης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου.

Διαβάστε επίσης: Αντίδραση των δικηγόρων για τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων

Τροποποιήσεις σε κώδικες

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά τροποποιήσεων στον Αστικό, τον Ποινικό και το Σωφρονιστικό Κώδικα, καθώς και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ τροποποιήσεις υπάρχουν και στο νόμο περί αστικής ευθύνης του τύπου και το Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια.

Το νόμο 4356/2015 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Διαμεσολάβηση
send