logo-print

Ευρωπαϊκή εντολή προστασίας και ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου μεταξύ χωρών της ΕΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου

28/12/2015

29/01/2018

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας (2011/99/ΕΕ), καθώς και των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών μελών και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).

Το σχέδιο νόμου χωρίζεται σε 2 μέρη:

Μέρος Α': Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/99/ΕΕ περί της ευρωπαϊκής εντολής προστασίας

Με τις διατάξεις του Α' μέρους, ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2011/99/ΕΕ περί της ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, με την οποία προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Αντικείμενο των εν λόγων διατάξεων αποτελεί η αναγνώριση στην Ελλάδα ευρωπαϊκής εντολής προστασίας ενός προσώπου από εγκληματική ενέργεια άλλου προσώπου, η οποία εκδόθηκε σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς και η αναγνώριση και η εκτέλεση αντίστοιχης εντολής της Ελλάδας σε κάθε άλλο κράτος-μέλος.

Καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές (δικαστικές και διοικητικές) για την αναγνώριση και διαβίβαση ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, καθώς και η σχετική διαδικασία και οι περιπτώσεις εφαρμογής.

Συνέπεια της εφαρμογής των διατάξεων αυτών είναι η σύσταση και η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στις κατά τόπον εισαγγελίες πρωτοδικών ανά την επικράτεια, η οποία θα επιφορτισθεί με τα καθήκοντα της διαβίβασης των εντολών προστασίας (ενέργεια κράτους έκδοσης) αλλά και τη λήψη και αναγνώριση των αντίστοιχων εντολών από τα άλλα κράτη-μέλη (ενέργεια κράτους-εκτέλεσης).

Στα παραρτήματα του σχεδίου νόμου περιλαμβάνεται το έντυπο της ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, καθώς και εκείνο με το οποίο γίνεται η ενημέρωση για κάθε παραβίαση αυτής.

Μέρος Β': Ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2009/315/ΔΕΥ σχετικά με τη διοργάνωση και το περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).

Με τις διατάξεις του Β' Μέρους, ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ:

α) Σχετικά με τη διοργάνωση και το περιεχόμενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών μελών

β) Σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).

Οι αποφάσεις αυτές αποβλέπουν στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τις καταδίκες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και την καθιέρωση ενός ενιαίου τυποποιημένου μορφοτύπου που θα επιτρέπει την ανταλλαγή κατά τρόπο ομοιόμορφο, ηλεκτρονικό και επιδεκτικό ευχερούς μετάφρασης από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η βελτίωση της ποιότητας ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα πρόσωπα που καταδιώκονται για σεξουαλικό αδίκημα εις βάρος παιδιών δε θα μπορούν πλέον να αποκρύψουν την καταδίκη ή την απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος συνεπεία αυτής, με σκοπό να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα σχετική με επίβλεψη παιδιών σε άλλο κράτος μέλος.

Με τις εν λόγω διατάξεις προβλέπονται τα εξής:

Ρυθμίζονται οι κανόνες διαβίβασης των κανόνων διαβίβασης των στοιχείων της καταδίκης ενός υπηκόου άλλου κράτους μέλους της ΕΕ στο κράτος μέλος της ιθαγένειάς του, οι υποχρεώσεις διατήρησης των εν λόγω πληροφοριών και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS, για την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η αρμόδια κεντρική αρχή, ήτοι το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποχρεούται να ενημερώνει το ταχύτερο δυνατό τις κεντρικές αρχές των άλλων κρατών-μελών για τις καταδίκες των πολιτών τους στην Ελλάδα και να διαβιβάζει πληροφορίες σχετικά με μεταγενέστερη τροποποίηση ή διαγραφή σχετικών πληροφοριών.

Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία διαβίβασης των πληροφοριών, τις σχετικές προθεσμίες καθώς την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ορίζονται συγκεκριμένα εκτελεστικά μέτρα που λαμβάνονται από την αρμόδια κεντρική αρχή, και συγκεκριμένα η σύνταξη καταλόγων με τις αξιόποινες πράξεις που προβλέπονται στην ελληνική έννομη τάξη και τις προβλεπόμενες ποινές. Για την ενημέρωση του εθνικού καταλόγου αξιόποινων πράξεων και των σχετικών ποινών και μέτρων ασφαλείας προβλέπεται η συγκρότηση, με υπουργική απόφαση, τριμελούς επιτροπής με τριετή θητεία.

Τέλος, τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και επανακαθορίζεται το περιεχόμενο του δελτίου ποινικού μητρώου.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου, όπως κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send