logo-print

Στη Βουλή το σ/ν για την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου

23/08/2015

16/11/2017

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας περί της ευρωπαϊκής εντολής προστασίας, αλλά και της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό μητρώο μεταξύ των κρατών μελών, έχει κατατεθεί εδώ και λίγες μέρες στη Βουλή.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου χωρίζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος αφορά την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της νομοθεσίας «περί της ευρωπαϊκής εντολής προστασίας» (Οδηγία 2011/99/ΕΕ) και ρυθμίζει:

α) την αναγνώριση στην Ελλάδα ευρωπαϊκής εντολής προστασίας που εκδόθηκε σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατάσσει μέτρο προστασίας ενός προσώπου από εγκληματική ενέργεια άλλου προσώπου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ή τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια αυτού ή την προσωπική ελευθερία του ή τη γενετήσια ακεραιότητά του, για τη συνέχιση της προστασίας του στην Ελλάδα και

β) την αίτηση αναγνώρισης και εκτέλεσης αντίστοιχης εντολής που απευθύνει η Ελλάδα σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο μέρος αφορά την ενσωµάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά µε «τη διοργάνωση και το περιεχόµενο της ανταλλαγής πληροφοριών που προέρχονται από το ποινικό µητρώο µεταξύ των κρατών - µελών» και τη «δηµιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήµατος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS)».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σ/ν, οι διατάξεις που διέπουν τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά µε τις καταδίκες που επιβάλλονται σε άλλα κράτη - µέλη [άρθρα 13 και 22 της Ευρωπαϊκής Σύµβασης περί αµοιβαίας δικαστικής συνδροµής επί ποινικών υποθέσεων της 20ής Απριλίου 1959, που κυρώθηκε στη χώρα µας µε το άρθρο πρώτο του ν.δ. 4218/1961 (Α’ 171)] είναι πλέον ανεπαρκείς σε σχέση µε τις απαιτήσεις της δικαστικής συνεργασίας σε έναν χώρο όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, αποφασίσθηκε η δηµιουργία και ανάπτυξη ενός αποκεντρωµένου ηλεκτρονικού συστήµατος ανταλλαγής πληροφοριών για τις καταδίκες µεταξύ των κρατών - µελών και η καθιέρωση ενός ενιαίου τυποποιηµένου µορφότυπου που θα επιτρέπει την ανταλλαγή κατά τρόπο οµοιόµορφο, ηλεκτρονικό και επιδεκτικό ευχερούς µετάφρασης από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με το εν λόγω σ/ν τροποποιούνται και συµπληρώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας και επανακαθορίζεται το περιεχόµενο του δελτίου ποινικού µητρώου.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ