logo-print

Καναδάς: Συνταγματικό το δικαίωμα των ασθενών να καλλιεργούν κάνναβη στο σπίτι

28/02/2016

29/01/2018

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Βανκούβερ αναγνώρισε την Τετάρτη συνταγματικό δικαίωμα στους ασθενείς που κάνουν χρήση ιατρικής κάνναβης, να καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη στο σπίτι τους, ακυρώνοντας απαγόρευση που είχε εισαχθεί από την προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά.

Η υπόθεση ήρθε στο δικαστήριο όταν μια ομάδα κατοίκων προσέφυγε εναντίον της κυβέρνησης το 2013, υποστηρίζοντας  ότι η επίμαχη νομοθεσία ήταν αντισυνταγματική, επειδή απαγόρευε στους πολίτες να αγοράζουν κάνναβη από οποιονδήποτε άλλο πέρα από τους εγκεκριμένους παραγωγούς.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια που αναγνωρίζει ο καναδικός Χάρτης Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και ότι η απαγόρευση δεν ήταν κατάλληλη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού του, δηλαδή τη μείωση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια και την βελτίωση της πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη.

Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης για έξι μήνες, προκειμένου η κυβέρνηση να εκδώσει εγκαίρως νέο νόμο για την κατάλληλη ρύθμιση του ζητήματος.

Πηγή: reuters.com

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send