logo-print

Medicrime: Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα

Αύξηση 90% σημείωσαν οι πωλήσεις πλαστών φαρμάκων από το 2005 έως το 2010, με το συνολικό τζίρο να ανέρχεται στα 75 δισ. δολάρια

05/01/2016

29/01/2018

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016 η Συνθήκη «Medicrime του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει ως στόχο την καταπολέμηση των πλαστών φαρμακευτικών προϊόντων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Συνθήκη είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές εργαλείο για τον ποινικό κολασμό της παραχάραξης, κατασκευής και προμήθειας ιατρικών προϊόντων χωρίς άδεια ή χωρίς να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας.

Η παρασκευή και η θέση σε κυκλοφορία πλαστών φαρμάκων αποτελεί μια όλο και πιο επικερδή παράνομη δραστηριότητα, με τα παράνομα εργαστήρια να επωφελούνται από την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, αντιτετανικούς ορούς, θεραπείες για τον καρκίνο, ινσουλίνη, αναβολικά, εμφυτεύματα στήθους και θεραπείες για τη σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως το Viagra.

Μόνο το περασμένο έτος, αστυνομικές επιχειρήσεις σε 115 χώρες κατέληξαν στο κλείσιμο 2414 σχετικών διαδικτυακών καταστημάτων, την κατάσχεση 20,7 εκατομμυρίων δυνητικά επικίνδυνων φαρμάκων και 156 συλλήψεις ατόμων που συνδέονται με το συγκεκριμένο έγκλημα.

Η Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης κατατέθηκε για υπογραφή το 2011, είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από πέντε κράτη ­ μέλη (Ισπανία, Γουινέα, Ουγγαρία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία) και έχει υπογραφεί από 21 άλλες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες στο coe.int

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)