logo-print

Τέθηκε σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης τραπεζών (Single Resolution Mechanism)

Τι προβλέπει

06/01/2016

29/01/2018

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τέθηκε σε πλήρη ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης που προβλέπεται στην Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του Ευρώ (Bank Recovery and Resolution Directive), όπως επίσης και οι πλήρεις αρμοδιότητες των αρχών εξυγίανσης, την 1η Ιανουαρίου.

Στόχος του Μηχανισμού είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης των διασυνοριακών και εθνικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: Bail in, κούρεμα καταθέσεων και η Οδηγία BRRD: Συνέντευξη με τον καθηγητή τραπεζικού δικαίου Rodrigo Olivares-Caminal

Η δημιουργία αυτού του μηχανισμού εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειών που έχει αναλάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών της οικονομικής κρίσης, την διασφάλιση ευνοϊκότερης κεφαλαιοποίησης και αποτελεσματικότερης εποπτείας και την έγκαιρη ανίχνευση των κινδύνων που μπορεί να ελλοχεύουν.

Ο Μηχανισμός καθορίζει ένα σαφές πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών των Κρατών Μελών που συμμετέχουν στη Τραπεζική Ένωση με σκοπό τον περιορισμό του κινδύνου η χρεωκοπία μιας τράπεζαν να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Δείτε το Νόμο 4335/2015 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων εδώ.

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

send