logo-print

Έντονη ανησυχία των τεχνολογικών κολοσσών για το νομοσχέδιο για τις ανακριτικές εξουσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η νέα ρύθμιση δεν θα απαγορεύει την κρυπτογράφηση, αλλά θα ασκεί εντονότερη πίεση στις εταιρείες προκειμένου να δίνουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Facebook, η Google, η Microsoft και η Yahoo, για το νέο σχέδιο νόμου περί εξουσιών των ανακριτικών αρχών.

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως για τη διατύπωση των ρυθμίσεων που αφορούν στην κρυπτογράφηση, τη μαζική συλλογή των δεδομένων και τη διαφάνεια, καθώς, αν εγκριθεί, θα επανακαθορίσει τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο που θα έχουν πρόσβαση στην επικοινωνία των πολιτών οι εθνικές αρχές.

Κύρια ανησυχία των πέντε εταιριών, όπως και της Apple που έχει εκφράσει παλαιότερα τους προβληματισμούς της, είναι η ρύθμιση για την κρυπτογράφηση ορισμένων προϊόντων τους, που επιτρέπει στους χρήστες να κρατούν την επικοινωνία τους ιδιωτική, χωρίς να μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, ακόμα και από την εταιρία που κατασκεύασε τη συσκευή.

Η νέα ρύθμιση δεν θα απαγορεύει την κρυπτογράφηση, αλλά θα ασκεί εντονότερη πίεση στις εταιρείες προκειμένου να δίνουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης, με τα οποία μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί ένα κωδικοποιημένο μήνυμα.

Παράλληλα, υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το αν η προτεινόμενη ρύθμιση είναι σύμφωνη με την αρχή της διαφάνειας, δεδομένου ότι οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται, όταν η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του, προκειμένου να προστατεύσουν τα έννομα συμφέροντά τους.

Η εξέλιξη του ζητήματος είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς η τελική ρύθμιση που θα υιοθετηθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να επηρεάσει και τις αντίστοιχες ρυθμίσεις άλλων χωρών, προκαλώντας, σύμφωνα με τις εταιρείες, ένα όλο και πιο χαοτικό διεθνές νομικό σύστημα.

Πηγή: bbc.com

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ