logo-print

Πρωτοφανής διαδικασία ελέγχου της Πολωνίας από την Κομισιόν

Αναφορικά με τη νομοθεσία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου

15/01/2016

29/01/2018

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τη διεξαγωγή ελέγχου της Πολωνίας αναφορικά με την πρόσφατη νομοθεσία που προβλέπει ενίσχυση των εξουσιών της νεοεκλεγείσας συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε έλεγχο της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της ΕΕ ξεκινούν επίσημη έρευνα σχετικά με την τήρηση των κανονισμών για το κράτος δικαίου σε ένα κράτος - μέλος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η έναρξη της διαδικασίας ελέγχου θεωρήθηκε επιβεβλημένη, καθώς διακυβεύεται το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Σκοπός της έρευνας είναι να διευκρινιστούν τα γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο και να ξεκινήσει διάλογος με τις πολωνικές αρχές.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο νόμος που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα αφαιρεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο τη δυνατότητα ελέγχου της κυβερνητικής εξουσίας, ενώ δίνει την εξουσία στην κυβέρνηση να ορίζει τα διευθυντικά στελέχη της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία - θεωρητικά μέχρι και την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της χώρας - , κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη Guardian, ωστόσο, αυτή η λύση φαίνεται μάλλον απίθανη, καθώς η Κομισιόν προσπαθεί να ρίξει τους τόνους έπειτα από έντονες αντιδράσεις της Πολωνικής Κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send