logo-print

Προβλέψεις για τις εξελίξεις στην πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο που θα μας απασχολήσουν το 2016

Προβλήματα για τους browsers, πιέσεις προς τη Google και ισχυροποίηση του Pirate Bay

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Διανύοντας τις πρώτες μέρες του 2016 έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας που θα απασχολήσουν τους νομικούς κατά τη διάρκεια του έτους.

Το διαδίκτυο και εν γένει η τεχνολογία θέτουν διαρκώς νέες προκλήσεις στη νομική επιστήμη, επομένως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε 5 προβλέψεις για τη νέα χρονιά.

1. Κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα κινηθούν νομικά εναντίον browsers

Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι ιδαίτερα δύσκολη. Έχοντας ήδη κινηθεί νομικά εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών, διαχειριστών ιστοσελίδων, εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού και ένα μεγάλο πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου στις ΗΠΑ, το να αποτελέσουν τα προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο (browsers), όπως ο Google Chrome και ο Mozilla Firefox, τον επόμενο στόχο, θεωρείται αρκετά πιθανό.

Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι οι browsers αποτελούν απειλή για τα δικαιώματα τους, καθώς χορηγούν απεριόριστη πρόσβαση σε εκατομμύρια έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω torrent, streaming κλπ..

2. Η Google θα απαγορεύσει την πρόσβαση σε πειρατικές ιστοσελίδες

Τα τελευταία χρόνια η Google δέχεται έντονες πιέσεις από κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίοι την κατηγορούν για διευκόλυνση της πειρατείας και για το ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπισή της.

Όταν, λοιπόν, η Google θα δέχεται αναφορά για μια ιστοσελίδα από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, ενδέχεται να την αφαιρεί αυτόματα από τα αποτελέσματα αναζήτησης της. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ιστοσελίδες όπως το KickAssTorrents, το Pirate Bay αλλά και το NetFlix, to IMDb και το Spotify να δουν δραστική μείωση της κίνησης που παίρνουν από τη μηχανή αναζήτησης της Google.

3. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα εμποδίζουν την πρόσβαση σε εκατομμύρια “πειρατές”

Σε μια πρόσφατη υπόθεση στις ΗΠΑ, ένας πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου κρίθηκε υπεύθυνος για τις παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες, διότι παρέλειψε να αποσυνδέσει τους επίμονους “πειρατές”.

Αυτό σήμανε συναγερμό σε άλλους παρόχους Internet οι οποίοι αναμένεται να λάβουν μέσα στο έτος οχλήσεις από φορείς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να αποσυνδέσουν χρήστες που κάνουν συστηματικά παράνομη λήψη αρχείων.

Η κίνηση αυτή, όμως, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους φορείς, καθώς οι αποσυνδεδεμένοι χρήστες αναμένεται να απενεργοποιήσουν και τους λογαριασμούς τους σε άλλες υπηρεσίες, όπως το Netflix, το Spotify κ.ά..

4. To Pirate Bay θα γίνει ανίκητο

Φαίνεται πως η πιο διάσημη πειρατική ιστοσελίδα κατάφερε να περάσει τις μεγάλες τρικυμίες και το 2016 αναμένεται να αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς.

Το πιο διάσημο site για torrents αναμένεται να υλοποιήσει μέσα στη χρονιά το σχέδιο του για χρήση drones χαμηλής τροχιάς, κάνοντας την ιστοσελίδα ακόμα πιο ανθεκτική στις πιέσεις των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, το Pirate Bay αναμένεται να εφαρμόσει το σχέδιο για αποκέντρωση της ιστοσελίδας και της βάσης δεδομένων των χρηστών της, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε επιδρομή.

5. Το Popcorn Time θα επεκταθεί και σε συνταγές μαγειρικής

Το Popcorn Time εξελίσσεται με εξωφρενικούς ρυθμούς παρέχοντας εφαρμογές για ταινίες, τηλεόραση, μουσική κ.ά.. Κατά τη διάρκεια του 2016 το Popcorn αναμένεται να δημιουργήσει και εφαρμογή για συνταγές μαγειρικής χωρίς διαφημίσεις.

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send