logo-print

ΗΠΑ: Αγωγή κατά του Twitter για μη αφαίρεση παράνομου υλικού

Η φωτογράφος έστειλε 28 αναφορές στο Twitter χωρίς όμως να επιτύχει να αφαιρεθούν τα αντίγραφα των έργων της

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Αγωγή κατά του Twitter κατέθεσε μια φωτογράφος, επειδή το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν απέσυρε παράνομα αντίγραφα έργων της που είχαν αναδημοσιευθεί σε αυτό, παρά τις αναφορές που έκανε.

Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια και η φωτογράφος Jennifer Rondinelli ζητά τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του κοινωνικού δικτύου και καταβολή αποζημίωσης για τη ζημία που υπέστη.

Παρόλο που είναι σύνηθες οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ανεβάζουν περιεχόμενο που προστατεύεται απο δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων, το κάθε μέσο υποχρεούται να αφαιρεί το περιεχόμενο κατόπιν αναφοράς από τον κάτοχο των δικαιωμάτων του έργου.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, η φωτογράφος έστειλε 28 αναφορές στο Twitter χωρίς όμως να επιτύχει να αφαιρεθούν τα αντίγραφα των έργων της.

Η νομοθεσία της Καλιφόρνια δεν καθιστά υπαίτια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους, εκτός αν το μέσο έχει ενημερωθεί για την παράνομη ανάρτηση και αποτύχει να την αφαιρέσει.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter έχει δεχθεί αγωγή για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Λίγους μήνες νωρίτερα ένας άλλος φωτογράφος, ο Kristin Pierson, κατέθεσε παρόμοια αγωγή αλλά η διαφορά έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της εταιρείας και του δημιουργού.

Πηγή: torrentfreak.com

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο