logo-print

Δημόσια διαβούλευση για τον Κανονισμό που καταργεί το κόστος περιαγωγής δεδομένων

Μέχρι τις 18/02/2016 η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων

25/01/2016

29/01/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Δημόσια διαβούλευση για την ανασκόπηση των εθνικών αγορών περιαγωγής, την πολιτική εύλογης χρήσης και τον μηχανισμό βιωσιμότητας που αναφέρεται στον Κανονισμό Περιαγωγής 531/2012, όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 2015/2120, εκκίνησε η Κομισιόν.

Ο κανονισμός, υποχρεώνει τους φορείς εκμετάλλευσης κινητών τηλεπικοινωνιών να μην επιβάλλουν καμία πρόσθετη επιβάρυνση, εκτός από την εγχώρια τιμή λιανικής, σε πελάτες περιαγωγής σε οποιοδήποτε κράτος μέλος για κλήσεις και SMS από τις 15 Ιουνίου 2017.

Επίσης, προβλέπει ότι οι φορείς  μπορούν να ζητούν μια πολιτική εύλογης χρήσης της κατανάλωσης των υπηρεσιών σε εγχώριες τιμές περιαγωγής, προκειμένου να αποτραπεί η καταχρηστική χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής από τους πελάτες.

Τέλος, ο κανονισμός περιλαμβάνει και μια ρήτρα βιωσιμότητας σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να ζητήσει από την εθνική ρυθμιστική αρχή την άδεια να συνεχίσει να χρεώνει την  περιαγωγή και μετά τη 15η Ιουνίου 2017, εφόσον αποδείξει ότι η κατάργηση των πρόσθετων τελών περιαγωγής θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του μοντέλου χρεώσεών της.

Στόχος της δημόσιας διαβούλευσης είναι να αξιολογηθούν, πρώτον,  η αγορά περιαγωγής και τα μέτρα που είναι αναγκαία για να καταστεί δυνατή η κατάργηση του κόστους περιαγωγής, ώστε να υπάρξουν εγκαίρως τυχόν επιπλέον  αναγκαίες νομοθετικές προτάσεις, δεύτερον, οι λεπτομερείς κανόνες που απαιτούνται για την εφαρμογή της εύλογης χρήσης και, τρίτον, το κατάλληλο περιεχόμενο και η μεθοδολογία για την αξιολόγηση των ισχυρισμών εταιριών περί μη βιωσιμότητας.

Η Επιτροπή καλεί τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, τις ενώσεις καταναλωτών, τους εθνικούς νομοθέτες, τις δημόσιες αρχές, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 18/02/2016.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ