logo-print

Συμφωνία για την αποσαφήνιση των κανόνων σχετικά με τα περιουσιακά δικαιώματα για τα διεθνή ζευγάρια

Οι προτάσεις της Κομισιόν καλύπτουν τόσο τους γάμους όσο και τα σύμφωνα συμβίωσης

04/03/2016

16/11/2017

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμφώνησαν σε πρόταση της Κομισιόν για αποσαφήνιση των κανόνων που ισχύουν για το περιουσιακό καθεστώς που εφαρμόζεται στα περίπου 16 εκατομμύρια διεθνή ζευγάρια που κατοικούν στην Ευρώπη.

Τα εν λόγω κράτη μέλη (Σουηδία, Βέλγιο, Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Τσεχική Δημοκρατία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Βουλγαρία και Φινλανδία) είχαν ζητήσει από την Επιτροπή την υποβολή σχετικών προτάσεων, που θα καλύπτουν τόσο τους γάμους όσο και τα σύμφωνα συμβίωσης.

Οι προτάσεις αυτές θα καθορίσουν σαφείς νομικούς κανόνες που θα ισχύουν σε περιπτώσεις διαζυγίου ή θανάτου και θα θέσουν τέλος στις παράλληλες και ενδεχομένως αντικρουόμενες διαδικασίες των Κρατών Μελών, που αφορούν, για παράδειγμα, στα περιουσιακά δικαιώματα ή στο δικαίωμα πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό, μειώνοντας το κόστος της διαδικασίας συνολικά περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν θα ισχύουν τόσο για τα παντρεμένα ζευγάρια όσο και για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και μόνο για τα 17 Κράτη Μέλη (τα συγκεκριμένα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 67% του πληθυσμού της Ε.Ε. και φιλοξενούν την πλειοψηφία των διεθνών ζευγαριών) που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη πρωτοβουλία μέσω μιας ενισχυμένης συνεργασίας, καθώς, παρά τις προσπάθειες από το 2011, όταν και κατατέθηκαν οι αρχικές προτάσεις, η Κομισιόν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ομοφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών .

Οι προτάσεις θα ρυθμίζουν τα εξής:

  • Ποιο εθνικό δικαστήριο είναι αρμόδιο για την κατανομή και διαχείριση της περιουσίας σε περίπτωση διαζυγίου, λύσης του συμφώνου συμβίωσης ή θανάτου.

  • Ποιο είναι το εφαρμοστέο δίκαιο σε περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση έννομων τάξεων.

  • Διευκόλυνση της διαδικασίας αναγνώρισης και εκτέλεσης αποφάσεων για αποφάσεις δικαστηρίου ενός Κράτους Μέλους που ρυθμίζουν ζητήματα ιδιοκτησίας που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος.

Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις εδώ.

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
send