logo-print

Πρόστιμο και φυλάκιση σε όσες εταιρείες δεν δίνουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρηστών στις γαλλικές αρχές

Η άρνηση της Apple να παρέχει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών της στις αρχές ασφαλείας στις ΗΠΑ επηρεάζει τους Γάλλους νομοθέτες

05/03/2016

29/01/2018

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το αμφιλεγόμενο ζήτημα του αν έχει υποχρέωση η Apple να παρέχει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών της στις εθνικές αρχές ασφαλείας έφτασε στην Ευρώπη, μετά από μήνες αντιπαραθέσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η άρνηση της Apple να συμμορφωθεί με εντολή του FBI και να ξεκλειδώσει το iPhone ενός δράστη τρομοκρατικής επίθεσης στις Η.Π.Α., υποστηρίζοντας ότι έχει το καθήκον να προστατεύσει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών της, δημιούργησε έντονη ανησυχία στη Γαλλία, η οποία, υπό το πρίσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου έτους, θέλει να ενισχύσει τις κρατικές εξουσίες σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κάτω Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιβάλλει πρόστιμο έως 350.000€ και φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια σε όσες ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας αρνούνται να παραχωρήσουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα, σε περίπτωση ανακρίσεων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Η αρχική πρόταση προέβλεπε ακόμα πιο αυστηρές ποινές, όπως, για παράδειγμα, απαγόρευση πωλήσεων και πρόστιμα έως 1.000.000 €, αλλά απορρίφθηκε.

Η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και τελεί υπό την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, στις 8 Μαρτίου, και της Γερουσίας, αργότερα αυτό το μήνα.

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Αγωγή περί κλήρου
send