logo-print

Σε συμφωνία κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

Η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο δε θα παραβιαστούν, αλλά διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους

21/03/2016

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στις 18 Μαρτίου η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ως συνέχεια του Κοινού Σχέδιου Δράσης που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Νοεμβρίου 2015 και την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας στις 9 Μαρτίου.

ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν ότι:

  • Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στη Τουρκία.
  • Για κάθε Σύριο πρόσφυγα που επιστρέφεται στη Τουρκία από τα ελληνικά νησιά ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ.
  • Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση κάθε νέας θαλάσσιας ή χερσαίας μεταναστευτικής εισόδου στην ΕΕ.
  • Όταν λήξουν ή μειωθούν αισθητά οι παράνομες ροές μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα ενεργοποιηθεί ένα εθελοντικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα εισδοχής Σύρων προσφύγων.
  • Θα επιταχυνθεί η διαδικασία απελευθέρωσης της θεώρησης εισόδου (visa) για τους Τούρκους πολίτες, προκειμένου να έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση της μέχρι το τέλος του 2016.
  • Η ΕΕ θα επιταχύνει την αποδέσμευση 3 δις ευρώ για την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων. Όταν αυτό το πόσο θα έχει δαπανηθεί σχεδόν στο σύνολό του η ΕΕ θα παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.
  • Η ΕΕ και η Τουρκία χαιρέτησαν τις εν εξελίξει εργασίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.
  • Η διαδικασία προσχώρησης θα ενεργοποιηθεί εκ νέου με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και την εκκίνηση προπαρασκευαστικών εργασιών για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας.
  • Η ΕΕ και η Τουρκία θα εργαστούν για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να τεθεί υπό έλεγχο η μεταναστευτική – προσφυγική ροή από την Τουρκία προς την ΕΕ στοχεύοντας τις επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, αφαιρώντας το κίνητρο για αναζήτηση παράνομων διαδρομών για την είσοδο στην ΕΕ.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο δε θα παραβιαστούν, αλλά κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται μεμονωμένα, με ατομικές συνεντεύξεις και αξιολογήσεις, με αναγνώριση δικαιώματος προσφυγής και με σεβασμό στην αρχή της μη επαναπροώθησης.

Διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν, όμως, την ανησυχία τους σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και το αν η συμφωνία για επιστροφή προσφύγων είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: Πιθανόν παράνομη η συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων από την ΕΕ στην Τουρκία

Η συμφωνία προβλέπει ότι μέχρι την επιστροφή τους στην Τουρκία, όσοι εισέρχονται στην ΕΕ παρανόμως θα παραμένουν στην Ελλάδα σε κέντρα υποδοχής, που διαμορφώνονται σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ θα παρασχεθεί στην Ελλάδα οικονομική ενίσχυση και ανθρώπινοι πόροι για την κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης.

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ