logo-print

Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κρυπτογράφηση σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία

«Η κρυπτογράφηση είναι για την ψηφιακή εποχή ό,τι ο φάκελος για την παραδοσιακή αλληλογραφία ή οι κουρτίνες στα σπίτια μας»

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η κρυπτογράφηση (encryption) του περιεχομένου των ψηφιακών επικοινωνιών είναι ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις Η.Π.Α. σχετικά με τις προσπάθειες του FBI να αναγκάσει την Apple να τροποποιήσει τον αλγόριθμό της, ώστε να είναι δυνατή η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών της, προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς οργάνωσης, η οποία διαβλέπει σε αυτή την προσπάθεια μια απειλή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Το FBI ζήτησε αναβολή της συζήτησης για τη δικαστική του διαμάχη με την Apple

Η δυνατότητα κρυπτογράφησης του περιεχομένου των επικοινωνιών είναι απαραίτητη για την προστασία τους δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία του λόγου.

Μία αντίθετη λύση θα διευκόλυνε τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και τη δίωξη ακτιβιστών ή μειονοτήτων, σύμφωνα με τη διευθύντρια ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας στις Η.Π.Α..

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, η κρυπτογράφηση είναι για την ψηφιακή εποχή ό,τι ο φάκελος για την παραδοσιακή αλληλογραφία ή οι κουρτίνες στα σπίτια μας, επομένως η αφαίρεση αυτής της προστασίας της ιδιωτικότητας θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας και θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις ελεύθερες κοινωνίες και τον έλεγχο της εξουσίας.

Τέλος, η δημιουργία μιας «πίσω πόρτας» που θα απαιτούσε τη μείωση της προστασίας των δεδομένων και θα επέτρεπε στις αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, θα σήμαινε αυτόματα ότι τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα, πέρα από τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν αυστηρή αστυνόμευση των πολιτών τους, και σε πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send