logo-print

Οκλαχόμα: Ο στοματικός έρωτας δεν αποτελεί βιασμό εάν το θύμα δεν είχε τις αισθήσεις του λόγω μέθης

Έντονες αντιδράσεις πολιτών και νομικών επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι η απόφαση αναπαράγει αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον βιασμό και τη συναίνεση

28/04/2016

16/11/2017

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σοκ προκάλεσε απόφαση του Εφετείου της Οκλαχόμα, με την οποία κρίθηκε ότι η νομοθεσία της πολιτείας δεν ποινικοποιεί το στοματικό έρωτα, αν το θύμα κατά την τέλεση τα πράξης είναι αναίσθητο λόγω μέθης.

Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, ένας 17χρονος κακοποίησε μια 16χρονη, αφού προσφέρθηκε να την πάει σπίτι της, αφού και οι δυο τους είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε πάρτι και η κοπέλα ήταν σε άσχημη κατάσταση μέθης.

Όταν αργότερα η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου το αλκοτέστ έδειξε υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα της, η κοπέλα άρχισε να λέει ασυναρτησίες σχετικές με βιασμό και συναίνεση.

Σύμφωνα με τη Guardian, αυτό κινητοποίησε τους γιατρούς να προχωρήσουν σε εξετάσεις για τυχόν σεξουαλική κακοποίηση, με τις οποίες ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του νεαρού γύρω από το στόμα της κοπέλας.

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι η κοπέλα είχε συναινέσει πριν την επαφή, αλλά η κοπέλα ισχυρίστηκε ότι δε θυμόταν τίποτα, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να απαγγείλει κατηγορίες για εξαναγκασμό σε «στοματικό σοδομισμό».

Το Εφετείο, επικυρώνοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου, έκρινε ότι ο εξαναγκασμός σε στοματικό έρωτα δε στοιχειοθετεί βιασμό όταν το θύμα δεν έχει τις αισθήσεις τους, καθώς αυτή η ενέργεια δεν καλύπτεται από το γράμμα του νόμου.

Στο νόμο γίνεται αναφορά μόνο σε περίπτωση κολπικής ή πρωκτικής επαφής, επομένως, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διασταλτκή εφαρμογή του.

Η απόφαση πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις πολιτών και νομικών επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι η απόφαση οδηγεί στο να μετατρέπονται τα θύματα βιασμού σε θύτες και αναπαράγει αναχρονιστικές αντιλήψεις για τον βιασμό και τη συναίνεση, καλώντας την Πολιτεία να εισάγει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την προστασία των θυμάτων βιασμού.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ