logo-print

Τι αλλάζει στον online τζόγο στην Ελλάδα

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο καθεστώς του καταλόγου των μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list)

10/05/2016

16/11/2017

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο καθεστώς του καταλόγου των μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list), με την τροποποίηση που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2016, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δείτε την απόφαση εδώ).

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αποφασίστηκε η τροποποίηση της με αριθμό 51/3/26.04.2013 απόφασης με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων, τα οποία διέπονται από τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες επιβάλλονται στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια».

Τι αλλάζει

Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν:

1. Τους λόγους για τους οποίους εντάσσεται ένας πάροχος στη «μαύρη λίστα». Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι για να γίνει αυτό, δεν αρκεί μόνον η πρόσβαση σε συγκεκριμένο ιστότοπο ή όνομα χώρου, όπως προβλεπόταν έως τώρα, αλλά και η εγγραφή (registration) σε αυτά.

Έτσι, μη αδειοδοτημένη παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων δια του διαδικτύου υπάρχει όταν είναι δυνατή η πρόσβαση και εγγραφή (registration), εφόσον αυτή επιχειρείται από IP που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια, σε ιστότοπο μη αδειοδοτημένου παρόχου.

2. Τον χρόνο παραμονής στον κατάλογο των μη αδειοδοτημένων παρόχων, και τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να βγει από τη «μαύρη λίστα» κάποιος πάροχος.

Ειδικότερα, φυσικό και νομικό πρόσωπο, όνομα χώρου ή και ιστότοπος που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list), παραμένουν υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους από την ημερομηνία εγγραφής τους.

Μετά το πέρας του έτους, ο μη αδειοδοτημένος πάροχος δεν βγαίνει αυτόματα από τη «μαύρη λίστα», αλλά θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση, με τα σχετικά συνοδευτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει προβεί στην πλήρη παύση της διοργάνωσης τυχερών παιγνίων στην Ελληνική Επικράτεια. Στη συνέχεια, η Ε.Ε.Ε.Π. θα αποφασίσει επί της διαγραφής εντός 45 ημερών. Στην περίπτωση που παρέλθει το συγκεκριμένο διάστημα δίχως απόφαση, σημαίνει ότι η αίτηση έχει απορριφθεί.

3. Τα άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μέτρα που επιβάλλεται να πάρουν τα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών, καθώς και οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου, όπως για παράδειγμα ανάμεσα στους άλλους οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, από τη στιγμή που κάποιος πάροχος τυχερών παιγνίων μπει στη «μαύρη λίστα».

Πιο αναλυτικά, οι πάροχοι των υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs), άμεσα, και χωρίς καθυστέρηση, με την ανάρτηση του καταλόγου αυτού (black list) στον ιστότοπο της Ε.Ε.Ε.Π., οφείλουν να διακόψουν την πρόσβαση του κοινού στους ιστοτόπους και ονόματα χώρου που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list).

Τέλος, τα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, επίσης χωρίς καθυστέρηση, διακόπτουν κάθε συναλλαγή καθώς και πληρωμές ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια, σε λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά μη αδειοδοτημένοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου. Διαβιβάζουν, δε, όλα τα σχετικά στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Δείτε την Απόφαση 51/3/26.04.2013 Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, όπως ισχύει σήμερα, εδώ.

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση