logo-print

Hadopi: Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε την κατάργηση του νόμου των "τριών χτυπημάτων"

Μίας από τις πιο αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Με ένα απρόσμενο πρόβλημα τίθεται αντιμέτωπη η γαλλική κυβέρνηση, καθώς η Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της κατάργησης του γνωστού γαλλικού νόμου κατά της διαδικτυακής πειρατείας, «Hadopi».

Ο Hadopi, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες νομικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων (file sharing), προβλέπει πρόστιμα έως και 1500 ευρώ για παραβάτες που έχουν λάβει περισσότερα από τρία προειδοποιητικά σημειώματα, αλλά εξακολουθούν να διαμοιράζονται αρχεία, παραβιάζοντας δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως, ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε η κατάργηση του, καθώς έγινε σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα με μόνο 7 από τα 577 μέλη του Κοινοβουλίου να είναι παρόντα στην ψηφοφορία, τέσσερα από τα οποία ψήφισαν υπέρ και τρία κατά.

Η γαλλική κυβέρνηση είναι υπέρ της διατήρησης της ισχύος τους Hadopi, αλλά δεν κατάφερε να έχει αρκετά μέλη παρόντα στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα το κόμμα των «Πρασίνων» να καταφέρει την ανατροπή.

Η τροποποίηση του νόμου κάθε άλλο παρά οριστική είναι, καθώς πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, κάτι που θεωρείται απίθανο.

Ο Hadopi, επομένως, θα παραμείνει σε ισχύ, οι επικριτές του νόμου, ωστόσο, εκφράζουν την ικανοποίηση τους που το θέμα επέστρεψε στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά προβληματική ρύθμιση.

Πηγή: torrentfreak.com

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

send