logo-print

Άδεια πατρότητας τουλάχιστον δύο εβδομάδων ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Μόνο το 10% των πατέρων έχει λάβει τουλάχιστον μία ημέρα γονικής άδειας, τη στιγμή που το ποσοστό στις μητέρες φτάνει το 97%

13/05/2016

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τις γονικές άδειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι κανόνες σχετικά με το δικαίωμα στη γονική άδεια εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο και ανεξάρτητα από τον τομέα εργασίας ή το είδος της σύμβασης με την οποία απασχολούνται οι πατέρες ή οι μητέρες.

Διαβάστε επίσης: Δικαστήριο της ΕΕ: Γονική άδεια μετ' αποδοχών και σε άνδρες δημόσιους υπαλλήλους

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, παρά την αύξηση του ποσοστού των ανδρών που λαμβάνουν γονική άδεια, τα ποσοστά παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, καθώς μόνο το 10% των πατέρων έχει λάβει τουλάχιστον μία ημέρα γονικής άδειας, τη στιγμή που το ποσοστό στις μητέρες φτάνει το 97%.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να επεκταθεί η ελάχιστη διάρκεια της γονικής άδειας άνευ αποδοχών από 4 σε τουλάχιστον 6 μήνες, προτείνοντας παράλληλα την καθιέρωση άδειας πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού και σε άνδρες δικηγόρους

Παράλληλα, στο μη νομοθετικό ψήφισμα επισημαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στους κανόνες σχετικά με τη γονική άδεια στα κράτη μέλη της ΕΕ, και ιδιαίτερα σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να τη λάβει.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα συχνά να έχουν μεγαλύτερη προστασία από ό, τι εκείνοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Άδεια ανατροφής τέκνων για πατέρες στρατιωτικούς των οποίων η σύζυγος δεν εργάζεται

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά πιο λεπτομερείς κανόνες για τη χορήγηση γονικής άδειας στους γονείς παιδιών με αναπηρία ή σοβαρή ή μακροχρόνια ασθένεια.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send