Ανοίγει ο δρόμος για τη μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

11/03/2014

16/11/2017

Δόθηκε τη Δευτέρα προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με το Έθνος το νομοσχέδιο προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αποκρατικοποίηση σε πρώτη φάση του 30%. Το χρονοδιάγγραμα του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει ότι η διαδικασία πώλησης της "μικρής ΔΕΗ"  θα ολοκληρωθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, οι διατάξεις του αναφέρονται στη δημιουργία νέας καθετοποιημένης, ως προς τα στοιχεία ενεργητικού, ανθρώπινου δυναμικού και πελατειακής βάσεως, ανώνυμης εταιρείας ηλεκτρισμού, η οποία θα δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης συνάδει με το ευρωπαϊκό ζητούμενο για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, ιδίως στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου. Στο παρόν σχέδιο νόμου, η διαδικασία συστάσεως της νέας καθετοποιημένης επιχειρήσεως διαμορφώνεται με όρους αυξημένης τυπικότητας, ιδίως όσον αφορά στην παρεχόμενη πληροφόρηση προς τους υφιστάμενους και δυνητικούς μετόχους της ΔΕΗ ΑΕ. Με τον τρόπο αυτό προάγεται η διαφάνεια και η πληροφόρηση των μετόχων και του επενδυτικού κοινού εν γένει.

Παράλληλα, οι περιεχόμενες στο παρόν σχέδιο νόμου ρυθμίσεις αίρουν αμφισβητούμενες στη θεωρία και νομολογία θέσεις ως προς τη διαδικασία της απόσχισης κλάδου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ασφάλεια δικαίου και στην προστασία των συναλλαγών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 και ώρα 15.00, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: opengov.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send