Απαίτηση ελληνικής ιθαγένειας για την πρόσβαση σε υψηλόβαθμες θέσεις στο Δημόσιο: Η Κομισιόν ζητά την κατάργησή της
Η Επιτροπή κρίνει ότι η ελληνική απαίτηση είναι αντίθετη με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας στην ΕΕ
Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Παρασκευή, 12-11-2021, να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα λόγω της μη συμμόρφωσής της με το δίκαιο της ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση σε υψηλόβαθμες θέσεις στον δημόσιο τομέα.
Η ελληνική νομοθεσία περιορίζει αποκλειστικά σε Έλληνες υπηκόους την πρόσβαση σε υψηλόβαθμες θέσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ορισμένων δημόσιων φορέων. Ο περιορισμός αυτός αφορά τις θέσεις Γενικού Διευθυντή, Διευθυντή και Προϊσταμένου Τμήματος.
Η επίμαχη νομοθεσία παραβιάζει τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας μεταξύ εργαζομένων στην ΕΕ.
Το άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) θεσπίζει την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας μεταξύ εργαζομένων από διαφορετικά κράτη μέλη.
Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι για τον δημόσιο τομέα προβλέπεται εξαίρεση, την οποία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έχει ερμηνεύσει συσταλτικά. Το ΔΕΕ επιβεβαίωσε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να επιφυλάσσουν την πρόσβαση σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης στους υπηκόους τους μόνο αν οι θέσεις αυτές συνεπάγονται άμεση ή έμμεση συμμετοχή στην άσκηση εξουσιών δημοσίου δικαίου και καθηκόντων που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση των γενικών συμφερόντων του κράτους ή άλλων δημόσιων αρχών. Αυτό πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση, με βάση τη φύση και τις αρμοδιότητες της θέσης.
Κατά την Επιτροπή, ο γενικευμένος αποκλεισμός εργαζομένων της ΕΕ που δεν είναι Έλληνες υπήκοοι από δημόσιες θέσεις με βάση το ιεραρχικό τους επίπεδο αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να συμμορφωθεί με την αιτιολογημένη γνώμη. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.