logo-print

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στο «εδώλιο» του Δικαστηρίου της ΕΕ για την ανεπαρκή προστασία του πληθυσμού της

Η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει εθνικά προγράμματα ελέγχου της ρύπανσης - Εάν δε συμμορφωθεί, θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ

13/02/2020

14/02/2020

Ενεργειακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2024
Ενεργειακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2024

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Την Τετάρτη, 12-02-2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα, αφενός, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη και, αφετέρου, να εγκρίνει τα πρώτα εθνικά της προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να τα κοινοποιήσει στην Επιτροπή, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284 σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Κομισιόν: Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τον πληθυσμό της από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με την οδηγία 2008/50/ΕΚ, το εθνικό σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιόπιστες μετρήσεις, να ενημερώνει το κοινό και να δίνει στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και την αναποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων για την ανάσχεση αυτής της ρύπανσης. 

Ειδικότερα, η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της επικράτειάς της σε συγκεκριμένα έτη. Επιπλέον, δεν εξασφάλισε την παροχή στοιχείων σχετικά με τα σημεία όπου εμφανίζονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στις οποίες είναι πιθανόν να εκτίθεται, άμεσα ή έμμεσα, ο πληθυσμός. Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη τοποθεσία και ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας σε ορισμένους οικισμούς. Η Ελλάδα έλαβε επίσης ανεπαρκή μέτρα για την όσο το δυνατόν συντομότερη μείωση της ρύπανσης από NO2 στον οικισμό της Αθήνας, ρύπανση η οποία υπερβαίνει το ανώτατο όριο από το 2010. 

Τον Ιανουάριο του 2019 η Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή. Δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη. 

Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητείται από την Ελλάδα να θεσπίσει εθνικά προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/2284, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να καταρτίζουν, να θεσπίζουν και να εφαρμόζουν τα αντίστοιχα προγράμματά τους για τον περιορισμό των ετήσιων εκπομπών τους. Σκοπός της οδηγίας είναι να επιτευχθούν επίπεδα ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που δεν προκαλούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. 

Τα κράτη μέλη όφειλαν να υποβάλουν στην Επιτροπή το πρώτο εθνικό τους πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως την 1η Απριλίου 2019. 

Προς το παρόν, και παρά τις προηγούμενες υπενθυμίσεις, η Ελλάδα, μαζί με τη Μάλτα και τη Ρουμανία, δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, δίνοντας στις εν λόγω χώρες προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να εγκρίνουν και να κοινοποιήσουν τα προγράμματά τους. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στις ελληνικές, τις ρουμανικές και τις μαλτεζικές αρχές.

Παροχή διόδου κατά ΑΚ 1012-1017, 3η έκδ., 2024
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
send