logo-print

Δικαστές και δικηγόροι μπορούν να είναι φίλοι στα social media σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα

Η "φιλία" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν δικηγόρο δεν αρκεί για την εξαίρεση ενός δικαστή

05/12/2018

04/01/2019

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής

Επιχειρώντας να οριοθετήσει την έννοια των σχέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν είναι απαραίτητο να εξαιρούνται δικαστές από δίκες, στις οποίες είναι "φίλοι" του Facebook με τους δικηγόρους που εμπλέκονται στις υποθέσεις.

Στην απόφαση ο δικαστής Charles Canady αναφέρθηκε τις διαφορές μεταξύ των σχέσεων στο Facebook και των άλλων μορφών φιλίας.

«Ένας φίλος στο Facebook μπορεί να είναι ή να μην είναι φίλος με την παραδοσιακή έννοια της λέξης», σημειώνει ο Canady εκ μέρους πλειοψηφίας (4 έναντι 3).

«Η "φιλία στο Facebook" δεν ισοδυναμεί με την παραδοσιακή φιλία. Η δημιουργία μιας φιλίας στο Facebook δεν σηματοδοτεί αντικειμενικά την ύπαρξη της αγάπης και της εκτίμησης που εμπλέκονται σε μια παραδοσιακή φιλία.

Σήμερα είναι κοινώς κατανοητό ότι η "φιλία" του Facebook υπάρχει σε ένα ακόμα ευρύτερο φάσμα από την παραδοσιακή φιλία». 

Η μειοψηφία στην απόφαση του Δικαστήριο σημείωσε από την πλευρά της ότι το δικαστήριο θα πρέπει να υιοθετήσει έναν "αυστηρό κανόνα" που θα απαιτεί από τους δικαστές να απομακρύνονται από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται δικηγόροι με τους οποίους είναι φίλοι στο Facebook.

«Το συμπέρασμα είναι ότι, λόγω της απροσδιόριστης φύσης τους και της πραγματικής πιθανότητας παρατυπίας, οι "φιλίες" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ δικαστών και δικηγόρων που παρίστανται στο δικαστήριο δεν θα πρέπει να επιτρέπονται», σημειώνει η δικαστής Barbara Pariente.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από αίτημα ου υπέβαλε μία δικηγορική εταιρεία σε υπόθεση που αφορούσε έναν πρώην εντολέα της (μία αυτοκινητοβιομηχανία) σχετικά με αμοιβές δικηγόρων, απάτη και αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων.

Η δικηγορική εταιρεία ζήτησε την εξαίρεση της δικαστή Beatrice Butchko, επειδή ήταν φίλη στο Facebook με τον δικηγόρο Israel Reyes, ο οποίος προσλήφθηκε για να εκπροσωπήσει ένα στέλεχος της αντιδίκου εταιρείας στην υπόθεση.

Η άρνηση της Butchko να παραιτηθεί οδήγησε την υπόθεση στο Εφετείο και εν συνεχεία στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Maury Udell, δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας, δήλωσε πως δεν υποστηρίζει πως οι δικαστές δεν μπορούν να είναι στο Facebook, όμως δεν θα πρέπει να είναι φίλοι με δικηγόρους που εμφανίζονται ενώπιόν τους, καθώς επηρεάζει την αντίληψη δίκαιης δίκης.

Η πλειοψηφία των δικαστών ωστόσο προέβη σε μία αναλιτική σύγκριση των φιλικών εντός Facebook και των άλλων μορφών σχέσεων.

«Με λίγα λόγια, το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει μια "φιλία" στο Facebook δεν παρέχει καμία σημαντική πληροφορία σχετικά με τη φύση οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ των εμπλεκόμενων "φίλων". Κανένας εύλογα συνετός άνθρωπος δεν θα φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να λάβει μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη βασιζόμενος αποκλειστικά στο γεγονός ότι ένας δικαστής και ένας δικηγόρος που εμφανίζεται ενώπιόν του είναι φίλοι στο Facebook, με μια σχέση απροσδιόριστου χαρακτήρα», σημειώνεται μεταξύ άλων στην απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o Jorge Labarga, μέρος της πλειοψηφίας στην απόφαση, πρόετρεψε τους δικαστές να μην έχουν λογαριασμούς στο Facebook.

«Αναγνωρίζω ότι σε αυτή την εποχή, το Facebook μπορεί να είναι το κύριο μέσο που χρησιμοποιούν κάποιοι δικαστές για να μένουν σε επαφή με τα μέλη της οικογένειας, τους πραγματικούς φίλους ή τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν επανασυνδεθεί μετά από πολλά χρόνια. Αν συμβαίνει αυτό, τότε τουλάχιστον οι δικαστές θα πρέπει να επανεξετάσουν προσεκτικά τους λογαριασμούς τους στο Facebook και να περιορίσουν τις "φιλίες" τους μόνο αυτά τα άτομα», κατέληξε ο Labarga.

Η ενδιαφέρουσα απόφαση είναι διαθέσιμη στο floridasupremecourt.org

Πηγή: abajournal.com
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send