logo-print

ΕΔΔΑ: Απόρριψη αιτημάτων Ελλήνων υγειονομικών για προσωρινή αναστολή των μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού (266/09-09-2021)

Τα προσωρινά μέτρα χορηγούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι αιτούντες αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης

09/09/2021

17/09/2021

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε τις αιτήσεις περί λήψης προσωρινών μέτρων που υποβλήθηκαν από 30 υγειονομικούς κατά της Ελλάδας, σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία  περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών, νοσηλευτών και όλου του προσωπικού στον τομέα της υγείας κατά του covid-19.

Οι αιτούντες , οι οποίοι είτε εργάζονται ανεξάρτητα είτε σε δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα, με τις υποβληθείσες δύο αιτήσεις τους ενώπιον του ΕΔΔΑ, υποστήριξαν πως τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσον αφορά στο δικαίωμα στη ζωή, την απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, την απαγόρευση της σκλαβιάς και καταναγκαστικής εργασίας, το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια, το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και την απαγόρευση των διακρίσεων, παραβιάζονται με την εφαρμογή των διατάξεων του άρ. 206 του Ν. 4820/2021, που επιβάλλουν ως προϋπόθεση τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του covid-19, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Οι προσφεύγοντες ζήτησαν από το Δικαστήριο να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα, κατά το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, και να αναστέλλει άμεσα την εφαρμογή του ως άνω νόμου.

Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε απορριπτέο το αίτημα χορήγησης προσωρινών μέτρων, διαπιστώνοντας ότι αυτό βρίσκεται εκτός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 39.

Επεσήμανε δε ότι τα προσωρινά μέτρα βάσει του άρθρου 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, τα οποία λαμβάνονται από το Δικαστήριο χωρίς να  προδικάζει τυχόν μεταγενέστερες αποφάσεις σχετικά με το παραδεκτό ή την ουσία της υπόθεσης, χορηγούνται κατόπιν σχετικού αιτήματος  μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι αιτούντες αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ

Οικογενειακό Δίκαιο 9η έκδοση
Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ