logo-print

ΕΔΔΑ: Νέες καταδίκες της Ελλάδας σε υποθέσεις προσωρινής κράτησης δικηγόρου και αναγκαστικής απαλλοτρίωσης

Το χρονικό διάστημα 35 ημερών μεταξύ της υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης και της απάντησης του ανακριτή συνιστά παραβίαση του δικαιώματος ταχείας εξέτασης

10/03/2018

26/03/2018

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δύο νέες καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με τη χώρα μας να συνεχίζει την αρνητική της παράδοση στη νομολογία του ΕΔΔΑ.

Δείτε σχετικά: Δεύτερη η Ελλάδα σε καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2017

Η πρώτη απόφαση αφορούσε στην προσωρινή κράτηση δικηγόρου, με την υποψία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η οποία εμπλεκόταν σε σειρά εγκληματικών πράξεων κατά το διάστημα 2008-2009.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το χρονικό διάστημα των 35 ημερών που μεσολάβησε μεταξύ της υποβολής του αιτήματος εκ μέρους της δικηγόρου για την αποφυλάκισή της με εγγύηση, και της αρνητικής απάντησης του ανακριτή, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος ταχείας εξέτασης της νομιμότητας προσωρινής κράτησης, βάσει του άρθρου 5 παρ. 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της δικηγόρου σε σχέση με την περίοδο κράτησής της και το άρθρο 5 παρ. 3 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) ήταν προδήλως αβάσιμο.

Όπως αναφέρει το ΕΔΔΑ, οι λόγοι για τους οποίους ο ανακριτής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής της ήταν επαρκείς ενόψει των αποδείξεων και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος σε ταχεία εξέταση της νομιμότητας προσωρινής κράτησης

Για την παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 3 της ΕΣΔΑ, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στην προσφεύσουσα το ποσό των 3.300 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα εδώ.

Καταδίκη σε υπόθεση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης

Η δεύτερη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Ελλάδας αφορά σε υπόθεση ανάκτησης ακίνητης περιουσίας, η οποία είχε απαλλοτριωθεί από το κράτος.

Ο αιτών, Θεμιστοκλής Καναγίνης, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ διαμαρτυρόμενος για το ποσό το οποίο κλήθηκε να καταβάλει προκειμένου να επανέλθει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία του, η οποία είχε απαλλοτριωθεί.

Στην κύρια απόφαση επί της υπόθεσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου (προστασία της περιουσίας) της ΕΣΔΑ, λόγω του δυσανάλογα υψηλού ποσού που απαιτούσε το ελληνικό κράτος σε σχέση με υο ποσό που είχε καταβάλει στον προσφεύγοντα ως αποζημίωση.

Για την παραβίαση αυτή, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει 20.000 ευρώ ως αποζημίωση στον προσφεύγοντα συν 3.773 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα εδώ.

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send