logo-print

Eιδικό Ληξιαρχείο Αθηνών: Επιστολή σχετικά με προβλήματα κατά την εξυπηρέτηση των δικηγόρων

11/02/2022

11/02/2022

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός επεσήμανε στον Υπουργό Εσωτερικών τα προβλήματα εξυπηρέτησης των δικηγόρων στο Ειδικό Ληξιαρχείο, καθώς και την αναγκαιότητα τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου μετά την έναρξη εφαρμογής του Μητρώου Πολιτών.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Από 1-1-2022 τα έμμισθα ελληνικά Προξενεία αποκτούν πρόσβαση στο «Μητρώο Πολιτών» και από την ημερομηνία αυτή και εντεύθεν όλες οι ληξιαρχικές καταχωρίσεις θα διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο εντός του πληροφοριακού συστήματος, χωρίς να απαιτείται η μεταγραφή της προξενικής ληξιαρχικής πράξης στο Ειδικό Ληξιαρχείο, όπως συνέβαινε μέχρι 31-12-2021. Αυτό σημαίνει ότι οι 'Ελληνες του εξωτερικού πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στα Ελληνικά έμμισθα προξενεία για την καταχώρηση των ληξιαρχικών πράξεων που εξειδικεύονται στο άρθρο 29 του ν. 4674/2020 (το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 40 του ν. 344/1976).

Τα άμισθα Προξενεία δεν θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Πολιτών, οπότε δεν θα καταρτίζουν Ληξιαρχικές Πράξεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4674/2020, το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 43 του ν. 344/1976 στο Ειδικό Ληξιαρχείο μεταγράφονται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή/και όταν αποδεδειγμένα καθίσταται ανέφικτη η μεταγραφή ή η σύνταξη πρωτογενούς ληξιαρχικής πράξης από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Ελληνικής Προξενικής Αρχής ή τον υπηρετούντα σε αυτήν υπάλληλο που ορίστηκε από αυτόν, πράξεις επιχωρίων αρχών της αλλοδαπής που αφορούν σε γεγονότα αστικής κατάστασης Ελλήνων πολιτών κανονικά εγγεγραμμένων σε ισχύοντα δημοτολόγια, τα οποία γεγονότα συνέβησαν στην αλλοδαπή.

Η προβλεπόµενη στην παρ.1 του άρθρου 43 περιπτωσιολογ ία, της οποίας θα επιλαµβάνεται το Ειδικό Ληξιαρχείο, ασκώντας συναρµοδιότητα µε τα Ελληνικά Προξενεία, έχει ήδη καθοριστεί δυνάµει της υπ' αρ. 45927/18-6- 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Εξωτερικών (Β' 2705/24-06-2021) και στις περιπτώσεις αυτές ανήκει και η περίπτωση που ο πολίτης αποδεικνύει ότι διαµένει σε απόσταση µεγαλύτερη των 500 χιλιοµέτρων από Προξενείο.

Η ως άνω περιπτωσιολογία όπως ορίζεται στην υπ' αριθµ. 45927/18-6-2021 Υπουργική απόφαση είναι αρκετά περιοριστική και δηµιουργεί σηµαντικό πρόβληµα σε πλήθος κατοίκων του Εξωτερικού που δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν άµεσα από τα Προξενεία λόγω του όγκου των υποθέσεων που θα πρέπει να εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τα έµµισθα ελληνικά Προξενεία.

Παράλληλα, εντελώς αιφνιδιαστικά, σταµάτησε η εξυπηρέτηση των πληρεξουσίων δικηγόρων για την καταχώρηση αλλοδαπών πράξεων προγενέστερων γεγονότων του έτους 2022, για την καταχώρηση των οποίων δεν έχει οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού. Μέχρι σήµερα έχουν οριστεί δύο υπάλληλοι που εξυπηρετούν πληρεξούσιους δικηγόρους χωρίς προσδιορισµένο ραντεβού, κατόπιν συµφωνίας του Προέδρου της Ολοµέλειας µε τον κ. Υπουργό Εσωτερικών.

Ζητούµε την συνέχιση της εξυπηρέτησης των πληρεξουσίων δικηγόρων και για γεγονότα στην αλλοδαπή που έχουν επισυµβεί προ την 1-1-2022 ακόµα και αν αυτές οι περιπτώσεις δεν επιλαµβάνονται στην περιπτωσιολογ ία της ως άνω υπ' αρ. 45927/18-6-2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Εξωτερικών (Β' 2705/24-06-2021), καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη συνταχθεί συµβολαιογραφικά πληρεξούσια και δεν είναι εφικτό να διεκπεραιωθεί η εντολή.

Η επιστολή είναι διαθέσιμη στο dsa.gr

Ο φορολογικός έλεγχος της Α.Α.Δ.Ε. στις τραπεζικές καταθέσεις ως βασικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, 2024
Η καταχρηστική άσκηση εμπράγματου δικαιώματος υπό το πρίσμα της αντιφατικής συμπεριφοράς εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, 2024
send