logo-print

Ένα troll -διαφορετικό από τα άλλα- χτυπάει στην καρδιά της Google

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Google ως τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του διαδικτύου. Κι αυτό γιατί είναι η εταιρεία που στην ουσία (μαζί με τη Bing) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό με τους αλγορίθμους της, τη ροή των επισκέψεων αλλά και την κατάταξη των διάφορων ιστοσελίδων.

Όχι και τόσο καιρό πριν όμως, συγκεκριμένα τη δεκαετία του 90, μια άλλη μηχανή αναζήτησης, η Lycos, ήταν ίσως η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Μπορεί να μην είχε τις δυνατότητες της Google και ελάχιστοι να θυμούνται πλέον ότι υπήρξε, 15 χρόνια μετά όμως η Lycos έρχεται για να πληγώσει τον κολοσσό του Palo Alto.

Συγκεκριμένα, δικαστήριο της Βιρτζίνια εξέδωσε απόφαση ότι η Google θα πρέπει να καταβάλλει το 1,36% των εσόδων της από την υπηρεσία των Adwords σε μια μικρή εταιρεία, τη Vringo, η οποία είχε αγοράσει αρκετές από τις πατέντες της Lycos.

Για όσους πιστεύουν ότι το 1.36% δεν είναι παρά ένα μικρό ποσοστό, αξίζει να σημειωθεί ότι τα Adwords είναι από τους βασικότερους πυρήνες χρηματοδότησης της Google με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια να μπαίνουν στα ταμεία της από τις υπηρεσίες αυτές.

Η Vringo έχει ήδη κερδίσει 30 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις από το 2012, αποδεικνύοντας στο δικαστήριο ότι η δημοφιλής εταιρεία έχει αντιγράψει κομμάτια του συστήματος που χρησιμοποιεί στις δημοπρασίες για τα adwords.

Μπορεί η Google να προχώρησε σε αλλαγές στο σύστημά της για να γλυτώσει επιπλέον πρόστιμα, ο δικαστής όμως έκρινε και πάλι ότι οι αλλαγές αυτές δεν ήταν επαρκείς. Συγκεκριμένα, η νέα δικαστική απόφαση ορίζει ότι η εν λόγω πατέντα ενισχύει κατά 20,9% τα έσοδα της Google από τα Adwords και ως εκ τούτου, η Google πρέπει να καταβάλλει το 6,5% του ποσοστού αυτού στη Vringo.

Η Vringo είναι μια εταιρεία που ασχολείται θεωρητικά με ringtones για συσκευές smart phone. Το 2011 απέκτησε ορισμένες από τις πατέντες της Lycos κι έκτοτε έχει ξοδέψει γύρω στα 10 εκατ. δολάρια σε δικαστικές διαμάχες για τις πατέντες αυτές.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ars Technica, ότι η Vringo είναι πιθανότατα «patent troll», παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των δικηγόρων της.

Τι ειναι το patent troll;

Η απόφαση αυτή φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ένα επίκαιρο ζήτημα του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, την πρακτική που εμφανίζεται κυρίως σε χώρες με ανεπτυγμένη τεχνολογία (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία) και είναι γνωστή ως “patent trolling”.

Ορισμένες εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την εκτενή προστασία που παρέχεται στους κατόχους πατεντών από το νόμο, έχουν εφαρμόσει ένα ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο.

Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να αγοράζουν πατέντες από κάποιες εταιρείες και στη συνέχεια να επιδιώκουν δικαστικά την αποζημίωσή τους από άλλες εταιρείες, κατά κανόνα ισχυρότερες και με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, για προσβολή δικαιωμάτων βιομηχανικής (σε κάποιες περιπτώσεις και πνευματικής) ιδιοκτησίας.

Τη στιγμή που η Google αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η μόνη εταιρεία που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νομικό πρόβλημα. Μόλις το Μάιο η Vringo κατέληξε σε συμβιβασμό με τη Microsoft για το ποσό του ενός εκατ. δολαρίων συν 5% του ποσού που θα πληρώσει τελικά η Google.

Από την άλλη, η Vringo δεν είναι η μόνη εταιρεία με τακτικές που παραπέμπουν σε patent troll. Το θέμα απασχολεί σοβαρά όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς, γι’ αυτό και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Πηγή: wired.com
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

send