Ενσωματώνεται η Οδηγία για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων/εφαρμογών του Δημοσίου
Ελάχιστοι όροι για τη λειτουργία ιστότοπων και εφαρμογών των φορέων του δημόσιου τομέα, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας, ιδίως από άτομα με αναπηρίες
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας ( ΕΕ) 2016/2102 για τη προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455.
Με την ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας ( ΕΕ) 2017/2455 επέρχονται τροποποιήσεις στον κώδικα ΦΠΑ (βλέπε άρθρα 14, 15 και 16).
Με την ενσωμάτωση διατάξεις της Οδηγίας ( ΕΕ) 2016/2102 καθιερώνονται οι ελάχιστοι όροι, προϋποθέσεις και απαιτήσεις για τη λειτουργία των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των φορέων του δημόσιου τομέα, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας αυτών από τους χρήστες, ιδίως τα άτομα με αναπηρίες.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι διττός.
Κατά πρώτον, ενισχύονται το δικαίωμα της ελέυθερης κυκλοφορίας και διαμονής στην επικράτεια της ΕΕ, η ελευθερία της εγκατάστασης και η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, διότι κάθε πολίτης επωφελείται από την ακώλυτη πρόσβαση σε υπηρεσίες του δημόσιού τομέα, μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, και γίνεται αποδέκτης υπηρεσιών και πληροφοριών.
Η παρεχόμενη, μέσω διαδικτύου, προσβασιμότητα παγιώνει το δικαίωμα κάθε πολίτη της Ε.Ε. να εντάσσεται στο νέο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας υποδοχής και διευρύνει τη δυνατότητα του υποκειμένου της ελευθερίας εγκατάστασης να συμμετέχει, με σταθερό και συνεχή τρόπο, στην οικονομική ζωή άλλου κράτους μέλους.
Κατά δεύτερον, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες.
Η αναπηρία, σύμφωνα με ορισμό που καταγράφεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο φαινόμενο που οφείλεται στην αλληλεπίδραση των προσωπικών χαρακτηριστικών του ατόμου και των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, εντός του οποίου το άτομο ζει.
Υφίσταται μία αλληλένδετη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και αναπηρίας και πρέπει να εξετάζεται κατά πόσο το άτομο με αναπηρίες μπορεί να λειτουργήσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, φυσικό ή ηλεκτρονικό.
Καθοριστικός, επομένως, παράγοντας της ανωτέρω σχέσης είναι η προσβασιμότητα, η οποία καθορίζει το εύρος και τη μορφή απόλαυσης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία της πληροφορίας, πέραν των πολιτικών και οικονομικών εκφάνσεων αυτού, παρουσιάζει κοινωνικές διαστάσεις.
Το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στις ηλεκτρονικά διακινούμενες πληροφορίες, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος, είναι κρίσιμης σημασίας.
Η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές που δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρίες ή η δομή και το περιεχόμενό τους δεν είναι συμβατό με υποστηρικτικές τεχνολογίες προσβάλλουν το δικαίωμα συμμετοχής τους στην ψηφιακή κοινωνία.
Η λειτουργία ιστοσελίδων και εφαρμογών για φορητές συσκευές που δεν συμμορφώνονται στις κοινές για τα κράτη μέλη απαιτήσεις προσβασιμότητας θίγει το κοινωνικό δικαίωμα στην κοινωνική πρόνοια.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική του έκθεση.