logo-print

Επίπληξη σε δικηγόρο επειδή απάντησε σε αρνητική online κριτική αποκαλύπτοντας απόρρητες πληροφορίες για πελάτη του

Μία ενδιαφέρουσα υπόθεση στις ΗΠΑ με έναν δικηγόρο που απάντησε σε αρνητική κριτική που έλαβε στο Διαδίκτυο

28/07/2021

26/08/2021

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Επιμέλεια: Βίβιαν Παπουτσά, Δικηγόρος Αθηνών, LL.M (UoA), MCL (University of Cambridge)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Όρεγκον στις ΗΠΑ έκρινε ότι ένας δικηγόρος που αποκάλυψε το ποινικό μητρώο και το όνομα πελάτη του, απαντώντας σε μία αρνητική κριτική που έλαβε στο Διαδίκτυο, παραβίασε κανόνα δεοντολογίας, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η αποκάλυψη πληροφοριών που σχετίζονται με την εκπροσώπηση πελάτη.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας αυτής υποστήριξε ότι ο δικηγόρος Brian Conry θα πρέπει να λάβει δημόσια επίπληξη, και όχι αναστολή 30 ημερών, όπως πρότεινε η δικαστική επιτροπή του πειθαρχικού συμβουλίου της Πολιτείας.

Ο εν λόγω δυσαρεστημένος πελάτης δημοσίευσε αρνητικές κριτικές στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στις ιστοσελίδες Yep, Google και Avvo.

Οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις του πελάτη περιλάμβαναν είτε το όνομα του πελάτη, είτε το όνομα μαζί με το πρώτο γράμμα από το επώνυμό του.

Ο εν λόγω πελάτης σε μία από τις κριτικές του στο διαδίκτυο παραπονέθηκε ότι πλήρωσε τον δικηγόρο πάνω από 20.000 δολάρια για μία υπόθεση μεταναστευτικού περιεχομένου (οι υπόλοιποι δικηγόροι ζητούσαν 30.000 δολάρια).

Ωστόσο η κυβέρνηση διέταξε την απέλαση του. Όταν προσέλαβε μία καινούρια δικηγορική εταιρεία προς υπεράσπιση της υπόθεσης του, ο πελάτης ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση του κερδήθηκε στο στάδιο της έφεσης.

Στις κριτικές στο διαδίκτυο, ο πελάτης αποκάλεσε, μεταξύ άλλων, τον Corny «άθλιο και ανέντιμο δικηγόρο», ισχυριζόμενος ότι έκανε πολλά λάθη και έχασε την υπόθεση.

Στις διαδικτυακές του απαντήσεις τον Ιούνιο του 2016, ο δικηγόρος Conry αποκάλυψε ότι ο πελάτης του έχει καταδικαστεί για κλοπή και ληστεία δευτέρου βαθμού. Ο Conry ισχυρίστηκε ότι λόγω της συνεισφοράς του στην υπόθεση, η απέλαση του πελάτη του καθυστέρησε, δίνοντας την ευκαιρία στον πελάτη του να παραμείνει στη χώρα μέχρι την αλλαγή του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο ο πελάτης του θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η καταδίκη του για ληστεία δεν ήταν έγκλημα ηθικής διαφθοράς που να χρήζει απέλασης.

Επιπλέον ο Conry ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του συγχέει τα δολάρια που πλήρωσε για την αμοιβή του δικηγόρου με αυτά που πλήρωσε για τα έξοδα (πχ. για τις καταθέσεις, νομική έρευνα κτλ.).

Πιο συγκεκριμένα, ο Conry χρησιμοποίησε το πλήρες όνομα του πελάτη του σε απάντηση του στην ιστοσελίδα Avvo, το οποίο όμως αφαίρεσε ένα μήνα μετά, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 διέγραψε όλες τις απαντήσεις του προς τον εν λόγω πελάτη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Όρεγκον αποφάσισε ότι η απαγόρευση της αποκάλυψης πληροφοριών αναφορικά με την εκπροσώπηση ενός πελάτη ερμηνεύεται διασταλτικά, και συνεπώς δεν περιορίζεται σε πολύτιμες πληροφορίες. Ωστόσο, η απαγόρευση περιλαμβάνει πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ντροπιαστικές ή και καταστροφικές για τον πελάτη, το δικαστήριο υποστήριξε. Συνεπώς, αν και οι ποινικές καταδίκες αποτελούσαν ζήτημα καταγεγραμμένο σε δημόσια αρχεία, η αποκάλυψη τους ήταν ντροπιαστική, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Από την άλλη πλευρά, ο Conry υποστήριξε ότι είχε τη δυνατότητα να αποκαλύψει τις πληροφορίες αυτές, βασιζόμενες στην εξαίρεση σε περίπτωση «αυτοάμυνας». Σύμφωνα με την εξαίρεση αυτή, ο δικηγόρος έχει το δικαίωμα να αποκαλύψει πληροφορίες σχετιζόμενες με την εκπροσώπηση του πελάτη του στο μέτρο όπου ο δικηγόρος, λογικά σκεπτόμενος, θεωρεί ότι αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να θεμελιώσει μία γραμμή άμυνας σε μία αντιπαράθεση ανάμεσα στο δικηγόρο και τον πελάτη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Όρεγκον αποφάσισε ότι ο Conry δεν μπορούσε να βασιστεί στην εξαίρεση αυτή, καθώς αποκάλυψε πληροφορίες- το όνομα του πελάτη- το οποίο δεν θα μπορούσε σκεπτόμενος λογικά να θεωρήσει ότι ήταν αναγκαίο για την υπεράσπισή του.

«Με το να δημοσιεύσει το όνομα του πελάτη μαζί με λεπτομέρειες για το ποινικό του μητρώο», το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Όρεγκον υποστήριξε ότι ο Conry «αποκάλυψε την ταυτότητα του πελάτη του, καθώς και τις εις βάρος του κατηγορίες, όχι μόνο στα πρόσωπα, τα οποία αναζήτησαν αυτές τις συγκεκριμένες κριτικές, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του κοινού. Οι μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ θα κάνουν την ταυτότητα του πελάτη γνωστή σε πολύ μεγαλύτερο κοινό. Πλέον, ο οποιοσδήποτε πληκτρολογεί το όνομα του πελάτη σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, για οποιοδήποτε λόγο, θα μπορεί να ανακαλύψει λεπτομέρειες για τις ποινικές καταδίκες του πελάτη.»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας Όρεγκον έλαβε υπόψη 3 ελαφρυντικούς παράγοντες με σκοπό τη μείωση της ποινής. Ο Conry είχε λευκό ποινικό μητρώο, αποκάλυψε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο πειθαρχικό συμβούλιο, και ήταν συνεργάσιμος. Σε αντίθεση ως επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρήθηκαν η ουσιαστική εμπειρία που είχε στην άσκηση δικηγορίας και το γεγονός ότι η πράξη του υποκινήθηκε από εγωιστικά κίνητρα.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η δημόσια επίπληξη θα ήταν κατάλληλη «ενόψει των δύσκολων ζητημάτων που παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη υπόθεση και των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών περιστάσεων.»

Ο δικηγόρος του Conry ισχυρίστηκε «ότι παρόλο που απογοητεύτηκαν που το Δικαστήριο επέβαλε ποινή, ο κος Conry είναι ευγνώμων που το Δικαστήριο μείωσε την ποινή του σε δημόσια επίπληξη», ενώ επεσήμανε τα δύσκολα ζητήματα της υπόθεσης.

Πηγή: abajournal.com
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send