logo-print

Έρευνα: Πόσο ανεξάρτητη θεωρούν τη Δικαιοσύνη οι Έλληνες;

78% όσων αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις στο έργο της από την κυβέρνηση ή πολιτικούς

17/05/2016

29/01/2018

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ευρωβαρόμετρο).

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2016, σε δείγμα 26.555 πολιτών και 6.803 επιχειρήσεων στην ΕΕ, εκ των οποίων 1.002 πολίτες και 200 επιχειρήσεις βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες φαίνεται πως θεωρούν την ελληνική δικαιοσύνη ανεξάρτητη σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πώς θα βαθμολογούσατε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα σας με βάση την ανεξαρτησία δικαστηρίων και δικαστών» οι Έλληνες πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47% θετικά (μ.ο. ΕΕ 52%) και 42% αρνητικά (μ.ο. 36%).

Πιο αναλυτικά, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, από πλευράς ανεξαρτησίας, αρκετά καλό σε ποσοστό 41% (μ.ο. ΕΕ 43%), αρκετά κακό σε ποσοστό 26% (μ.ο. ΕΕ 24%), πολύ κακό σε ποσοστό 16% (μ.ο. ΕΕ 12%) και πολύ καλό σε ποσοστό 6% (μ.ο. ΕΕ 9%).

Και αν κάποιος θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά προκαλούν προβληματισμό, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων προκαλούν ακόμα περισσότερο, καθώς η πλειοψηφία τους (53%) έχει αρνητική εικόνα για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς στο στόχαστρο νέας έκθεσης για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, σε δείγμα 200 επιχειρήσεων όλων των τομέων, 30% θεωρεί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, από πλευράς ανεξαρτησίας, αρκετά κακό (μ.ο. ΕΕ 28%), 23% πολύ κακό (μ.ο. ΕΕ 16%), 27% πολύ καλό (μ.ο. ΕΕ 41%) και 10% πολύ κακό (μ.ο. ΕΕ 7%).

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητο.

Πολίτες

Όσον αφορά τους πολίτες που αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία (84%) θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις σε μικρό (41%) ή σε πολύ μεγάλο (43%) από οικονομικά ή άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Παράλληλα, 78% όσων αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις στο έργο της από την κυβέρνηση ή πολιτικούς (42% σε πολύ μεγάλο βαθμό και 36% σε μικρότερο).

Από την άλλη, εκείνοι που αξιολογούν θετικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης φαίνεται πως βασίζουν την πεποίθησή τους όχι τόσο στη μη ύπαρξη «έξωθεν» παρεμβάσεων, όσο στο γεγονός ότι το στάτους και η θέση των δικαστών εγγυάται την ανεξαρτησία τους.

Επιχειρήσεις

Η κατάσταση δεν αλλάζει ιδιαίτερα όσον αφορά στις επιχειρήσεις, παρά μόνο στην κατάταξη των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι παρεμβάσεις ή οι πιέσεις από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς (86% σε αντίθεση με το 74% μ.ο. ΕΕ) και έπονται οι επιρροές από οικονομικά ή άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα (84% σε αντίθεση με το 74% μ.ο. ΕΕ).

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία των ερευνών εδώ για τους πολίτες και εδώ για τις επιχειρήσεις.

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ