logo-print

Βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς στο στόχαστρο νέας έκθεσης για τη διαφθορά στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την GRECO η διαφθορά αποτέλεσε μια από τις κυριότερες αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα

23/10/2015

29/01/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προτρέπει την Ελλάδα να διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε στις 22 Οκτωβρίου 2015.

Η έκθεση της GRECO (Council of Europe’s Group of States against Corruption), που εστίασε στο κοινοβούλιο, τους δικαστές και τους εισαγγελείς, καλεί την Ελλάδα να θεσπίσει νόμους που θα ρυθμίζουν ζητήματα όπως η αποδοχή δώρων από βουλευτές και η επαφή τους με τρίτους, όπως εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων.

Σύμφωνα με την GRECO η διαφθορά αποτέλεσε μια από τις κυριότερες αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η GRECO είναι αισιόδοξη ότι η στρατηγική κατά της διαφθοράς και το σχέδιο δράσης, που έχουν υιοθετηθεί από το 2013-2014, μπορούν να επιφέρουν τις επιθυμητές αλλαγές.

Για παράδειγμα, η έκθεση αναφέρεται με θετικά σχόλια στην CIDA ( Committee for the Investigation of Declarations of Assets), την ανεξάρτητη επιτροπή που ανέλαβε την εποπτεία για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και συμφερόντων. Η επιτήρηση της CIDA είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι η εποπτεία που ασκείτο προηγουμένως από το ίδιο το Κοινοβούλιο είχε αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Ο κ. Thorbjørn Jagland, Γενικός Γραμματέας του Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ότι η έκθεση αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας της Ελλάδας με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μίας από τις βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Παράλληα, η έκθεση καλεί την Ελλάδα να εξετάσει το σύστημα των ασυλιών και να υπενθυμίσει στους βουλευτές τις υποχρεώσεις τους.

Ως προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς, η έκθεση αναφέρει πως παρόλο που αυτοί υπόκεινται σε μηχανισμούς που σχετίζονται με την σταδιοδρομία τους και τους δικονομικούς κανόνες, οι οποίοι διασφαλίζουν την ακεραιότητα τους, η κωδικοποίηση των κανόνων δεοντολογίας και ο εξορθολογισμός τη γενικής εποπτείας επί των δικαστών και εισαγγελέων εξακολουθούν να κρίνονται απαραίτητα.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης δημιουργούν επιπρόσθετα τρωτά σημεία και γιαυτό το λόγο η έκθεση ζητά την επίσπευση της λήψης αποφάσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και της παρέμβασης τρίτων στο έργο της Δικαιοσύνης.

Τέλος, η διαδικασία επιλογής και η διάρκεια της θητείας των δικαστικών και εισαγγελέων που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας πρέπει επίσης να επανεξεταστούν.

Η εφαρμογή των 19 συστάσεων που προβλέπονται στη συγκεκριμένη έκθεση για την Ελλάδα θα αξιολογηθεί από την GRECO το πρώτο μισό του 2017.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: coe.int

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ