logo-print

Εξειδίκευση κριτηρίων καθορισμού αμοιβών εκδοτών: Διευκρινίσεις από την ΕΕΤΤ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Σε συνέχεια σχετικών διευκρινιστικών αιτημάτων, αναφορικά με τις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου Κανονισμού εξειδίκευσης κριτηρίων για τον προσδιορισμό των αμοιβών των εκδοτών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία έχει εκκινήσει την 9η Ιουλίου 2024, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κρίνει απαραίτητη την προσκόμιση των κάτωθι διευκρινήσεων για τη βέλτιστη κατανόηση του κειμένου και τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων μερών.

Διαβάστε επίσης: Αμοιβές online εκδοτών από τους παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας - Τι προβλέπει ο Κανονισμός της ΕΕΤΤ

Αναλυτικά το αρχείο αναφέρει:

«Διευκρινίσεις ΕΕΤΤ επί του Σχεδίου Κανονισμού εξειδίκευσης κριτηρίων για τον προσδιορισμό των αμοιβών εκδοτών από Παρόχους Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, σύμφωνα με το Άρθρο 18 του Ν.4996/22 (Άρθρο 51Β Ν.2121/1993) ως δημοσιεύτηκε στην δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ»

Σε συνέχεια σχετικών διευκρινιστικών αιτημάτων, αναφορικά με τις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου Κανονισμού εξειδίκευσης κριτηρίων για τον προσδιορισμό των αμοιβών των εκδοτών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία έχει εκκινήσει την 9 η Ιουλίου 2024, η ΕΕΤΤ κρίνει απαραίτητη την προσκόμιση των κάτωθι διευκρινήσεων για τη βέλτιστη κατανόηση του κειμένου και τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων μερών.

Ειδικότερα:

1) Αναφορικά με το κριτήριο «Οικονομικά οφέλη», που αναφέρεται στο Άρθρο 3 και στην παρ. 3ii αυτού, επισημαίνεται ότι:

Τα εν λόγω οφέλη αφορούν στο σύνολο των ετήσιων εσόδων από διαφημίσεις που εμφανίζονται σε διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές ιδιοκτησίας του παρόχου ΚτΠ, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, στις οποίες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές δύναται να γίνει η αναπαραγωγή/προβολή του προστατευόμενου περιεχομένου των εκδοτών, κατά το οριζόμενο ετήσιο χρονικό διάστημα, ενδεικτικά σε μορφή αποτελεσμάτων αναζήτησης ή σε μορφή αναπαραγωγής σύντομου αποσπάσματος (snippet), κ.τ.λ..

2) Αναφορικά με το κριτήριο «Διαδικτυακή επισκεψιμότητα» που αναφέρεται στο άρθρο. 3 στην παρ. 4 αυτού, επισημαίνεται ότι:

Με τον όρο «διαδικτυακή επισκεψιμότητα» του περιεχομένου, εννοείται ο αριθμός των προβολών του προστατευόμενου περιεχομένου των εκδοτών στις διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές του παρόχου ΚτΠ, οι οποίες όμως στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν από το χρήστη, ο οποίος και ακολούθησε τον προβαλλόμενο σύνδεσμο ανακατεύθυνσης προς την ιστοσελίδα του εκδότη, κατά το οριζόμενο ετήσιο χρονικό διάστημα (συντελεστής Α). Συνεπώς, ο εν λόγω ορισμός δεν αφορά στο σύνολο όλων των προβολών (impressions), αλλά μόνο στο σύνολο εκείνων των προβολών που τελικώς ενεργοποιήθηκαν.

Αντίστοιχος είναι και ο ορισμός για το σύνολο της διαδικτυακής επισκεψιμότητας περιεχομένου μέσω της πλατφόρμας του παρόχου ΚτΠ (συντελεστής Β), που αντιστοιχεί στον αριθμό όλων των προβολών αποτελεσμάτων αναζήτησης στην Ελληνική αγορά, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν από τον εκάστοτε χρήστη, κατά το οριζόμενο ετήσιο χρονικό διάστημα υπολογισμού.

3) Αναφορικά με τον επιμέρους ορισμό και τη μεθοδολογία υπολογισμού του αρχικού ποσοστού (Π0), επισημαίνεται ότι:

Σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό, το «αρχικό» ποσοστό Π0 της από κοινού αξίας μεταξύ του παρόχου και των εκδοτών για το περιεχόμενο προστασίας αυτών αποτελεί ένα ποσοστό το οποίο θα καθορίζεται ανά περίπτωση στο πλαίσιο του εκάστοτε υποβληθέντος αιτήματος περί έκδοσης εμπιστευτικής γνωμοδότησης, ενώπιον της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 18 του Ν.4996/22, λαμβάνοντας καταρχήν υπόψη τα επιμέρους χαρακτηριστικά τόσο του αιτούντος μέρους, όσο και του σχετικού υποβληθέντος αιτήματος. Συγκεκριμένα, αφορά σε ένα ποσοστό το οποίο σκοπίμως δεν προκαθορίζεται από τον εν λόγω Κανονισμό, προκειμένου να μην προκαταλαμβάνεται η λειτουργία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών και ως εκ τούτου δύναται να ορισθεί κατάλληλα ανά περίπτωση, βάσει των χαρακτηριστικών του υποβληθέντος αιτήματος έκδοσης εμπιστευτικής γνωμοδότησης ενώπιον της ΕΕΤΤ.

Οικογενειακό Δίκαιο 9η έκδοση
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send