logo-print

Για την απόφαση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας: Ανακοίνωση του ΔΣ Πατρών

Οι υπαινιγμοί και οι αιχμές που πλήττουν ατεκμηρίωτα την προσωπικότητα των Δικαστών δεν υπηρετούν την αρχή της διαφάνειας, αλλά αντιθέτως υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης

26/05/2025

26/05/2025

Ο φορολογικός έλεγχος της Α.Α.Δ.Ε. στις τραπεζικές καταθέσεις ως βασικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, 2024
Πιστωτική σύμβαση και προστασία της εμπιστοσύνης, 2024

Ανακοίνωση Δ.Σ. Πατρών για δημοσιεύματα στον Τύπο

Πάτρα, 15/5/2025                                               

Τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών μία ομόφωνη πρωτόδικη δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, με την οποία είκοσι επτά κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για ορισμένες από τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις και οι λοιποί απηλλάγησαν.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου πανελλαδικής εμβέλειας δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα ορισμένων εκ των καταδικασθέντων, παρότι έχουν ασκήσει έφεση κατά της ανωτέρω απόφασης. Το δικαίωμα στην πληροφόρηση είναι μεν αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό και ο κάθε πολίτης δικαιούται να ενημερώνεται ελεύθερα από τον Τύπο, αλλά η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μη αμετακλήτως καταδικασθέντων προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου σε ποινική δίκη.

Επίσης, σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας δημοσιοποιήθηκε το όνομα του Προέδρου της τριμελούς σύνθεσης του δικαστηρίου, με εκτενείς αναφορές στη συμπεριφορά του ως πολίτη και λοιπές επιλογές του που δεν αφορούν τη δικαστική του ιδιότητα. Παρόλο που η σύνθεση του παραπάνω δικαστηρίου περιλάμβανε τρεις εφέτες, με το δημοσίευμα αυτό υποβαθμίζεται πλήρως η συλλογικότητα της δικαστικής κρίσης αφήνοντας αιωρούμενη τη λανθασμένη εντύπωση ότι η έκδοση της απόφασης υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από τον Πρόεδρο.

Με τον τρόπο αυτό, το άρθρο απαξιώνει εμμέσως πλην σαφώς και τους δύο λοιπούς εφέτες, παραβλέποντας ότι κάθε δικαστής αποφαίνεται αυτόνομα, με προσωπική ευθύνη και ανεξαρτησία. Η απομόνωση ενός μόνο μέλους της τριμελούς σύνθεσης και η αναφορά σε κοινωνικές δράσεις του, ενδεχόμενες πολιτικές πεποιθήσεις ή καταβολές του και γενικά η αναφορά σε θέματα που ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής του ζωής, μπορούν εύκολα να παρερμηνευθούν και να δημιουργήσουν αδικαιολόγητες εντυπώσεις.

Η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, όταν ασκείται με επιχειρήματα και σεβασμό προς τους θεσμούς, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και δημοκρατικό καθήκον. Η Δικαιοσύνη, ως λειτουργία ελεγχόμενη και ανοιχτή στον διάλογο, δεν πρέπει να φοβάται τον δημόσιο λόγο ούτε την αντίθετη άποψη. Όμως, οι υπαινιγμοί και οι αιχμές που πλήττουν ατεκμηρίωτα την προσωπικότητα των Δικαστών, δεν υπηρετούν την αρχή της διαφάνειας αλλά αντιθέτως υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Είναι θεμελιώδης υποχρέωση κάθε υπεύθυνου δημόσιου λόγου να διαχωρίζει την καλόπιστη κριτική από τις πρακτικές αποδόμησης του κύρους των δικαστικών λειτουργών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών έχει διαχρονικά αποδείξει ότι στέκεται αρωγός στην προστασία της θεσμικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και πιστεύει ακράδαντα ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί πρέπει να κρίνονται από την ευσυνειδησία, αμεροληψία και ευθυκρισία που επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Πηγή: Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών

Ατομική δικονομική προστασία του καταναλωτή στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, 2025
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send