Η μεταφορά των αδειών Creative Commons 4.0 στα ελληνικά: προοπτικές και προκλήσεις

26 Νοεμβρίου 2018, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

19/11/2018

Το Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο:

“Η μεταφορά των αδειών  Creative Cmmons 4.0 στα ελληνικά: προοπτικές και προκλήσεις”

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου 2018, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Η εκδήλωση χωρίζεται σε δυο μέρη.

Στο πρώτο μέρος χαιρετισμό θα απευθύνουν οι επικεφαλής του προγράμματος μετάφρασης των αδειών  Creative Commons 4.0 στην ελληνική γλώσσα, ενώ θα ακολουθήσει βράβευση στους αποφοίτους και φοιτητές της κυπριακής ομάδας  Creative Commons (Creative Commons Cyprus Affiliate Team) από τη δκηγορική εταιρελια Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε.. Στο δεύτερο μέρος θα αναπτυχθούν ειδικά ζητήματα δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας υπό το πρίσμα των αδειών ανοικτού περιεχομένου Creative Commons 4.0.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η πληροφόρηση του κοινού για την μεταφορά της τέταρτης άδειας των αδειών ελεύθερης χρήσης Creative Commons στην ελληνική γλώσσα και την κυπριακή έννομη τάξη.

Οι άδειες Creative Commons αποτελούν συμβατικά εργαλεία ελεύθερης διαδικτυακής χρήσης ψηφιακών έργων, σύμφωνα με τις αρχές του copyleft.

Είναι συνεταγμένες στην αγγλική γλώσσα και υπακούν στις επιταγές της αμερικανικής νομικής παράδοσης. Τα συμβατικά εργαλεία Creative Commons χρησιμοποιούνται ήδη από πλήθος δημιουργών και χρηστών, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ακαδημαϊκούς, βιβλιοθηκονόμους, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες για να διαθέσουν διαδικτυακά τα έργα τους δίχως κόστος και ελεύθερα τεχνολογικών περιορισμών.

Η μεταφορά των αδειών Creative Commons 4.0 στα ελληνικά από την Κυπριακή Ομάδα  Creative Commons ήρθε να ικανοποιήσει την επιτακτική ανάγκη των παραγόντων του ελληνόφωνου κυβερνοχώρου, για την δημιουργία ενός κατανοητού θεσμικού πλαισίου ελεύθερης διάθεσης ψηφιακών έργων.

Εφαρμόζοντας μία από τις έξι τυποποιημένες άδειες Creative Commons, μοναδική υποχρέωση των μερών είναι η συμμόρφωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Νομικού της Κώδικα. Παραβίαση των όρων μίας άδειας Creative Commons συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του αδειοδότη – δημιουργού.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Κυπριακής Ομάδας: creativecommonscy@gmail.com

Βλ. Επίσης στο portal της Ομάδας  στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου www.ucy.ac.cy/creativecommonscy

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.