logo-print

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κέρδισε τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου

24/11/2022

25/11/2022

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διπλωματικό και Προξενικό Δίκαιο Β έκδοση

ΠΑΡΟΥΛΑ ΝΑΣΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ - ΝΙΚΟΣ ΖΑΪΚΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε για πρώτη φορά στον φετινό Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου και, έπειτα από έναν δύσκολο και συναρπαστικό τελικό γύρο απέναντι στο Πανεπιστήμιο «St. Kliment Ohridski» της Σόφιας, κατέλαβε ομόφωνα την πρώτη θέση.

Η ομάδα του ΕΚΠΑ αποτελείτο από τη Δέσποινα Παπαδέλα (προπτυχιακή φοιτήτρια), την Πολυξένη Δημοπούλου και τον Σπυρίδωνα Λεώνη (μεταπτυχιακοί φοιτητές στο LLM  in  International  and  European  Law) υπό την καθοδήγηση του Δρ Σταύρου Ευδόκιμου Πανταζόπουλου. Στην Πολυξένη απονεμήθηκε επίσης το βραβείο της Καλύτερης Ομιλήτριας του Τελικού Γύρου (Best  Oralist  of  the  Final  Round). Τα μέλη της ομάδας μας επέδειξαν τις εξαιρετικές νομικές ικανότητές τους, δεξιοτεχνία στο παιχνίδι ρόλων και αξιοθαύμαστη δεξιότητα στη δημόσια ομιλία καθ' όλα τα στάδια αυτού του απαιτητικού Διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισαν επάξια.

Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου 2022 (All-European  International  Humanitarian  and  Refugee  Law  Moot  Court  Competition) βασίζεται σε μια Μελέτη Περίπτωσης, η οποία προετοιμάζεται προσεκτικά από τους διοργανωτές (Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας) σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εξετάζει τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το διεθνές ανθρωπιστικό και προσφυγικό δίκαιο, αντλώντας στοιχεία από τρέχουσες καταστάσεις. Έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μελετήσουν και να κατανοήσουν τις θεμελιώδεις έννοιες του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα νομικά προβλήματα και εξασκώντας τη νομική τους επιχειρηματολογία ενώπιον έμπειρων δικαστών και μελών της επιτροπής.

Η 7η έκδοση του διάσημου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης Διεθνούς Ανθρωπιστικού και Προσφυγικού Δικαίου έλαβε χώρα στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022. Διοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας (Καθηγήτρια Vasilka  Sancin) και υποστηρίχθηκε από τη ΔΕΕΣ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον σλοβενικό Ερυθρό Σταυρό.

Η φιλοξενία και η άριστη διοργάνωση του Διαγωνισμού αποτελούν εχέγγυα για την συμμετοχή της ομάδας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και την επόμενη χρονιά. Η ομάδα μας είναι ευγνώμων στην Καθηγήτρια Vasilka Sancin και τη Δρ Maruša Veber για τη διοργάνωση αυτού του τόσο συναρπαστικού Διαγωνισμού.

Η ομάδα μας θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει θερμά την αντιπροσωπεία του ICRC στην Αθήνα για τη συνεχή φροντίδα και την αμέριστη συμπαράσταση. Χωρίς την απαραίτητη υποστήριξή της, η συμμετοχή της ομάδας μας στον Διαγωνισμό θα ήταν αδύνατη.

Η ομάδα μας εκφράζει τη βαθιά εκτίμησή της στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ που ενθάρρυνε εξαρχής και αδιαλείπτως τη συμμετοχή μας, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό που μας βοήθησε σημαντικά καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μας.

Η αναγνώρισις της αγωγής κατά τον κώδικα πολιτικής δικονομίας

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΣ

Η νομιμοποίηση των διαδίκων στην πολιτική δίκη - Σειρά Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Η νομιμοποίηση των διαδίκων στην πολιτική δίκη - Σειρά Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας