logo-print

Ηλεκτρονική επίλυση διαφορών: Εγκαίνια για τη νέα πλατφόρμα για τους καταναλωτές και τους εμπόρους

Μόνο το 45% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνουν ικανοποιημένο με τον τρόπο χειρισμού της καταγγελίας τους από τα δικαστήρια

15/02/2016

29/01/2018

Ενεργειακή Αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2024
Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία - Β έκδοση

Την online πλατφόρμα με την οποία οι καταναλωτές και οι έμποροι μπορούν να επιλύουν ηλεκτρονικά τις διαφορές τους για αγορές που έγιναν στο διαδίκτυο εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών(link is external) (ΗΕΔ) προσφέρει ένα ενιαίο σημείο εισόδου που επιτρέπει στους καταναλωτές και τους εμπόρους στην ΕΕ να διευθετούν τις διαφορές τους τόσο για εγχώριες όσο και για διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές.

Διαβάστε επίσης: Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας οι διαφορές προωθούνται σε εθνικούς φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) οι οποίοι συνδέονται με την πλατφόρμα, έχουν επιλεγεί από τα κράτη μέλη σύμφωνα με κριτήρια ποιότητας και έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή.

Μέχρις στιγμής έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα περίπου 117 φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών από 17 κράτη μέλη.

Νομική βάση

Η νομική βάση για τη δημιουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών είναι ο κανονισμός για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών(link is external), στον οποίο περιγράφονται οι κύριες λειτουργίες της πλατφόρμας καθώς και η ροή εργασίας για τις διαφορές που υποβάλλονται μέσω αυτής.

Ο κανονισμός βασίζεται στην οδηγία για την εναλλακτική επίλυση διαφορών(link is external), που εξασφαλίζει στους καταναλωτές πρόσβαση στην εναλλακτική επίλυση διαφορών κατά την επίλυση των συμβατικών διαφορών τους με εμπόρους.

Διαβάστε επίσης: Νέα online πλατφόρμα για την επίλυση καταναλωτικών διαφορών στην ΕΕ

Χρειάζονται το πολύ 90 ημέρες κατά μέσο όρο για να επιλυθεί μια διαφορά, ενώ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Κομισιόν(link is external), η εμπειρία του 70% των Ευρωπαίων καταναλωτών που έχουν χρησιμοποιήσει την εναλλακτική επίλυση διαφορών είναι σε γενικές γραμμές θετική και αποτελεί σταδιακά εναλλακτική της προσφυγής στα δικαστήρια, που είναι πιο δαπανηρή και πιο χρονοβόρα (μόνο το 45% των καταναλωτών ήταν ικανοποιημένο με τον τρόπο χειρισμού της καταγγελίας του από τα δικαστήρια).

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Ποινικός Κώδικας Ι (Ν. 4619/2019), 2η έκδ., 2025
send