logo-print

Ηλεκτρονικό εμπόριο: «Ανοίγει ο δρόμος» για ένα παγκόσμιο νομικό πλαίσιο στον τομέα του e-commerce για πρώτη φορά

Οι πρώτοι κανόνες σε διεθνές επίπεδο για το ηλεκτρονικό εμπόριο από 75 χώρες, μεταξύ των οποίων και τα κράτη μέλη της ΕΕ

Δικονομικά ζητήματα του Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ- ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΣΠΕΡΔΟΚΛΗ ΕΛΛΗ

Sakkoulas Online A3

Sakkoulas Online A3

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, 75 χώρες —η Ευρωπαϊκή Ένωση και 47 άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)— αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες διαπιστώθηκε η εκθετική αύξηση του εγχώριου και του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παρά την ταχεία αυτή αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν υπάρχουν ειδικοί πολυμερείς κανόνες στον ΠΟΕ που να ρυθμίζουν αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να βασίζονται σε ένα συνονθύλευμα κανόνων που έχουν συμφωνηθεί από ορισμένες χώρες στις διμερείς ή περιφερειακές εμπορικές τους συμφωνίες.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» στο νέο νομικό πλαίσιο προστασίας καταναλωτών για ελαττωματικό ψηφιακό περιεχόμενο

Οι κανόνες του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα στοχεύσουν στην ενίσχυση των ευκαιριών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, να μπορούν να πραγματοποιούν ευκολότερες και ασφαλέστερες διαδικτυακές αγορές, πωλήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν, για παράδειγμα:

  • να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο διαδικτυακό περιβάλλον και να καταπολεμήσουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα
  • να αντιμετωπίσουν τους φραγμούς που θέτουν εμπόδια στις διασυνοριακές πωλήσεις
  • να εγγυηθούν την ισχύ των ηλεκτρονικών συμβάσεων και των ηλεκτρονικών υπογραφών
  • να καταργήσουν μόνιμα τους τελωνειακούς δασμούς στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις
  • να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις υποχρεωτικής τοπικοποίησης των δεδομένων και της υποχρεωτικής γνωστοποίησης του πηγαίου κώδικα

Η έναρξη των εν λόγω διαπραγματεύσεων δείχνει ότι ο ΠΟΕ παραμένει στο επίκεντρο της χάραξης διεθνών κανόνων και εξακολουθεί να αποτελεί πλατφόρμα στην οποία ομάδες ενδιαφερομένων χωρών συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων κανόνων με ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου 2019 είναι ανοικτή και σε άλλα μέλη του ΠΟΕ που ενδέχεται να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Δήλωση

Η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmström, δήλωσε τα εξής: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εταίροι συμμετέχουν σε αυτή τη σημαντική εμπορική πρωτοβουλία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πραγματικότητα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και, ως εκ τούτου, το οφείλουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας να παράσχουμε ένα προβλέψιμο, αποτελεσματικό και ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον για το εμπόριο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του ΠΟΕ, με ευέλικτο και ρεαλιστικό τρόπο, για να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και φιλόδοξη δέσμη κανόνων».

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Το δίκαιο της ενέργειας μέσα από τη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΓΑΛΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ