logo-print

Ισχύει το δικαίωμα στη λήθη για έναν δολοφόνο; «Ναι» σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας

Οι αναφορές μέσου ενημέρωσης στο όνομα του δράστη δύο ανθρωποκτονιών θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα αποτέλεσματα αναζητήσεων

28/11/2019

09/01/2020

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Ζητήματα από την εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων στη διεθνή διαιτησία

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΚΟΜΝΙΟΣ

Δεκτό έκανε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας το αίτημα ενός άνθρωπου που καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία το 1982 να αφαιρεθούν οι αρχειοθετημένες αναφορές για το έγκλημα που εμφανίζονταν στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το όνομά του.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ενώ ήταν επιτρεπτό για τις μηχανές αναζήτησης να παρέχουν ειδήσεις για τρέχοντα εγκλήματα, το δικαιολογημένο δημόσιο ενδιαφέρον σχετικά με αναφορές που καταστούν τους δράστες αναγνωρίσιμους μειώνεται με το χρόνο.

Ο άνδρας, οποίος ήταν μέλος του πληρώματος ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους, πυροβόλησε και σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε σοβαρά ένα άλλο, όταν το πλοίο βρισκόταν στην Καραϊβική.

Αρκετά χρόνια μετά την καταδίκη του, ο άνδρας αποφυλακίστηκε το 2002.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού ​​στη Γερμανία, αποτελώντας αντικείμενο ντοκιμαντέρ, ενώ το περιοδικό Der Spiegel εξέδωσε τρεις αναφορές από το 1982 και το 1983, στις οποίες ήταν εμφανές το πλήρες όνομα του άνδρα, διαθέσιμες δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή.

Διαβάστε επίσης: Δικαίωμα στη λήθη και ευαίσθητα δεδομένα σε ΦΕΚ: Σημαντική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αφού έλαβε γνώση του αρχείου το 2009, ο δράστης ξεκίνησε μια εκστρατεία για την διαγραφή του.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε αρχικά την αγωγή του, με το σκεπτικό ότι το κοινό είχε ενδιαφέρον να μάθει για τις δολοφονίες (γνωστές ως Apollonia murders) και ότι το όνομά του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τα γεγονότα.

Ο άνδρας υποστήριξε ότι το αρχείο που ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο οδηγούσε σε προβολή των δικαιωμάτων στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της «ικανότητάς του να αναπτύσσει την προσωπικότητά του», όπως ανέφερε το δικαστήριο.

Δικηγόροι και υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση για διάφορους λόγους.

«Ακόμη και με θεαματικές περιπτώσεις και σοβαρά εγκλήματα όπως μία δολοφονία, οι δράστες έχουν το δικαίωμα να ξεχαστούν και να έχουν μια νέα ευκαιρία στην κοινωνία», δήλωσε ο δικηγόρος για τα προσωπικά δεδομένα, Christian Solmecke.

Η απόφαση σημαίνει ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μπορούν ακόμα να τοποθετήσουν παλιά άρθρα σε ένα διαδικτυακό αρχείο που διατίθεται στο κοινό, αλλά μπορεί να τους ζητηθεί να τα αφαιρέσουν, αν το ζητήσουν τα αναφερόμενα άτομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ενδείκνυται η διαγραφή ολόκληρου του άρθρου, ενώ σε άλλες μόνο η διαγραφή του ονόματος του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Το γερμανικό γραφείο της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (ROG), εξήρε επίσης την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θεωρώντας ότι οι δικαστές υπογράμμισαν τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

"Πρόκειται για μια καθυστερημένη διευκρίνιση που δεν θέτει θεμελιωδώς την προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων πάνω από το βασικό δικαίωμα στην ελευθερία του τύπου", δήλωσε ο επικεφαλής της ROG, κ. Christian Mihr.

Διαβάστε επίσης: Προσωπικά δεδομένα και μηχανές αναζήτησης: «Όχι» σε παγκόσμιο δικαίωμα στη λήθη από το Δικαστήριο της ΕΕ

Πηγή: dw.com
Ο προσδιορισμός και η είσπραξη του φόρου

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ