logo-print

Μαζική διεύρυνση των εξουσιών hacking του FBI ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε οποιοδήποτε υπολογιστή, σε περίπτωση που ο ύποπτος επιχειρεί να αποκρύψει την τοποθεσία του, π.χ. μέσω Tor ή VPN

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σημαντική και αμφιλεγόμενη διεύρυνση των εξουσιών εποπτείας και "χακαρίσματος" εκ μέρους του FBI εξασφάλισε το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α., εγκρίνοντας μία σειρά αλλαγών στην Ποινική Δικονομία, οι οποίες κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Information Week, oι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν στους δικαστές να εκδίδουν εντάλματα έρευνας και κατάσχεσης συσκευών που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας τους.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα (Rule 41) οι δικαστές μπορούν να εγκρίνουν έρευνες και κατασχέσεις μόνο για την περιοχή της δικαιοδοσίας τους.

Με τις νέες αλλαγές, όμως , θα μπορούν πλέον να εκδίδουν εντάλματα και για εξ αποστάσεως πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης και αντιγραφή ή κατάσχεση ηλεκτρονικά αποθηκευμένων πληροφοριών, ακόμα και αν αυτές δεν εμπίπτουν στην κατά τόπο αρμοδιότητα τους.

Η πρόσβαση αυτή θα επιτρέπεται σε περίπτωση που οι πληροφορίες έχουν "αποκρυφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων" ή αν "οι συσκευές έχουν υποστεί ζημία χωρίς άδεια και βρίσκονται σε πέντε ή περισσότερες διαφορετικές περιφέρειες".

Στην ουσία, όπως επισημαίνει το Newsweek, οι νέες αλλαγές επιτρέπουν στις διωκτικές αρχές των Η.Π.Α. να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε συσκευή σε όλες τις ΗΠΑ μόνο με ένα ένταλμα.

Παράλληλα, το Electronic Frontier Foundation προειδοποιεί ότι οι αλλαγές αυτές δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τους χρήστες του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Center for Democracy and Technology, η έκδοση εντάλματος έρευνας για άγνωστη τοποθεσία είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, καθώς η τέταρτη τροπολογία προβλέπει ότι τα εντάλματα πρέπει να περιέχουν περιγραφή του μέρους που μπορεί να γίνει η έρευνα, καθώς και να αναφέρουν τα πρόσωπα που θα συλληφθούν και τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντίθετη άποψη, η οποία φαίνεται πως υιοθετείται και από το Ανώτατο Δικαστήριο, η εφαρμογή αυτού του κανόνα θα πρέπει να αποκλείεται σε υποθέσεις που αφορούν στη χρήση τεχνολογιών που επιτρέπουν την ανωνυμία.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2016, εφόσον βέβαια το Κογκρέσο δεν αποφασίσει να αναλάβει δράση κατά της τροποποίησής τους.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ