logo-print

Μείωση νομικών υποθέσεων και αύξηση του ρόλου της τεχνολογίας στη δικηγορία δείχνουν διεθνείς έρευνες

08/05/2020

16/05/2020

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Το σοκ για την παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας του COVID-19 έχει προκαλέσει πτώση 40% στον αριθμό νέων υποθέσεων που προκύπτουν κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση δεδομένων της εταιρείας Clio.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα, η Clio διαπίστωσε ότι η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση των καταναλωτών να αναβάλουν τις αξιώσεις τους σχετικά με νομικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχεδόν το 50% των - περισσότερων από 1.000 - ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιθανότατα θα καθυστερήσουν την αναζήτηση νομικής βοήθειας έως ότου η κρίση του COVID-19 τελειώσει.

Το 22% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι οι δικηγόροι έχουν σταματήσει εντελώς να παρέχουν νομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι το 56% των δικηγορικών εταιρειών είδε σημαντική μείωση στα αιτήματα νομικής υποστήριξης.

Μόλις το 14% των εταιρειών δήλωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση στις εργασίες τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι η ανάγκη για νομικές υπηρεσίες έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά για πολλούς ανθρώπους, η αντιμετώπισή τους αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα», δήλωσε ο Jack Newton, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Clio.

Καθοριστικός ο ρόλος της τεχνολογίας;

Σύμφωνα με τον Newton, οι εταιρείες που αξιοποιούν την τεχνολογία θα είναι σε καλύτερη θέση κατά τη διάρκεια της αναταραχής που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης: Νομική τεχνολογία: Πρώτη πανελλαδική έρευνα για δικηγόρους από την Athens Legal Tech

Τα δεδομένα της έρευνας της Clio έδειξαν ότι το 58% των καταναλωτών θα προτιμούσαν να συναντηθούν με δικηγόρο μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι αυτοπροσώπως, εφόσον χρειάζονταν δικηγόρο τους επόμενους δύο μήνες.

Η έρευνα της Clio για τους νομικούς επαγγελματίες δείχνει τη σημασία των τεχνολογικών γνώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχεδόν το 70% δήλωσε πως πιστεύει ότι η τεχνολογία είναι πιο σημαντική τώρα από ό, τι πριν από τον COVID-19, ενώ το 83% ανέφερε ότι πιστεύει πως η τεχνολογία cloud είναι πλέον απαραίτητη για την επιβίωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της Wolters Kluwer.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα νομικά τμήματα των εταιρειών αναμένουν ότι η νομική τεχνολογία θα ενσωματωθεί σε περισσότερο από το 40% των εργασιών τα επόμενα 5 χρόνια.

Με πληροφορίες από abajournal.com

Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, 3η έκδ., 2025
Αλλοδαπές δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις, 2η έκδ., 2024