logo-print

Μέτρα και δράσεις για τη διευκόλυνση των πολιτών λόγω της αργίας των τραπεζών ανακοίνωσε το ΥΠΟΜΕΔΙ

Δωρεάν συγκοινωνίες για όλους από 29/6 έως 6/7, διαγραφή προστίμων για ανέργους, καμία διακοπή τηλεφώνου και νερού λόγω οφειλών, χωρίς διόδια το ΣΚ του δημοψηφίσματος

29/06/2015

16/11/2017

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι, στον τομέα αρμοδιότητάς του, τις δράσεις αλληλεγγύης και τα μέτρα στήριξης των πολιτών με έμφαση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, (άνεργοι, συνταξιούχοι), τα οποία θα ισχύσουν καθ’ όλο το διάστημα της αργίας των τραπεζών.

«Το κύριο μέλημά μας είναι οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ή άλλες ειδικές ομάδες. Και θα είμαστε 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις», οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επιβλήθηκαν «με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών». 

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι μετά το πέρας της αργίας των τραπεζών, οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν, ειδικά για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι εφεξής θα μπορούν να μετακινούνται σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες δωρεάν.

Εντός της ημέρας υπογράφεται η ΚΥΑ για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων ως προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής τους.

Αναλυτικά οι αποφάσεις του υπουργείου, σύμφωνα με τον κύριο Σπίρτζη έχουν ως εξής:

1. Κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2015 έως και 6 Ιουλίου 2015, που έχει επιβληθεί με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών αργία των τραπεζών, η μετακίνηση με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες θα γίνεται δωρεάν.

2. Για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μετά τη λήξη του προηγούμενου μέτρου, θα δοθεί δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Εξετάζεται παράλληλα η εξοικονόμηση χρημάτων από άλλες δράσεις, προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές.

3. Για την ίδια κατηγορία πολιτών, δηλαδή όσων είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, με νομοθετική ρύθμιση διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους.

4. Καταργείται μια, κατά τη δήλωση του υπουργού «νομικά παράνομη ενέργεια και πολιτικά και ηθικά κατάπτυστη», οι έλεγχοι δηλαδή που γίνονται στις αστικές συγκοινωνίες από μη ελεγκτές και λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό του προστίμου.

5. Δόθηκε προφορική εντολή στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να μην διακοπεί καμία σύνδεση λόγω ληξιπρόθεσμης οφειλής όσο οι τράπεζες είναι σε αργία.

6. Στα ΕΛΤΑ ολοκληρώνεται κανονικά η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ, (όσοι πληρωνόντουσαν από τα ΕΛΤΑ). Θα συνεχιστεί η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ κανονικά που γίνονταν μέσω ΕΛΤΑ σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εργασίας, όσο και με τον ΟΓΑ.

Για διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν εισπράξεις ότι τα ΕΛΤΑ διαθέτουν υπηρεσίες συναλλαγών και πληρωμών που μπορούν να υλοποιηθούν. (Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις από τα ΕΛΤΑ).

7. Υπήρξε επικοινωνία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σταθερής και φορητής για να μην υπάρξουν διακοπές συνδέσεων ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, τηλεφωνίας και internet. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον ΟΤΕ, τη VODAFONE, τη WIND και τη FORTHNET, ενώ αναμένεται μια απάντηση από μια ακόμη εταιρεία.

8. Επίσης ζητήθηκε από τους παραχωρησιούχους να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα. Ορίστηκε μια συνάντηση τις προσεχείς μέρες και αναμένεται η απάντησή τους.

9. Έχει γίνει μια ομάδα στο Υπουργείο και για τους εποπτευόμενους φορείς και για τους πολίτες, προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα που δημιουργούνται από την αργία των τραπεζών και να επιλύονται με τον καλύτερο τρόπο και τάχιστα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της αργίας των τραπεζών στα δημόσια έργα, με τις εγγυητικές επιστολές, θα δοθεί η αναγκαία παράταση των δημοπρασιών από το Υπουργείο και θα προβλεφθεί γι’ αυτό το χρονικό διάστημα νομοθετική ρύθμιση άμεσα, ώστε να μπορούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές εκ των υστέρων και όχι την ημέρα του διαγωνισμού για τους φορείς του δημοσίου που δεν θα αναβάλουν, αλλά θα υλοποιήσουν τους διαγωνισμούς.

Πηγή: yme.gr

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
send