logo-print

Να απαγορευθούν διεθνώς τα αυτόνομα οπλικά συστήματα ζητά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος να ανατεθούν σε μηχανές αποφάσεις ζωής και θανάτου

Πολιτειολογία
ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα & Ελευθερίες, 2024

Την καθολική και διεθνή απαγόρευση των πλήρως αυτόνομων όπλων, προτείνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) με έκθεσή του που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Η έκθεση, η οποία εκδόθηκε σε συνεργασία με το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Harvard, εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας Stop Killer Robots και προορίζεται για την ενημέρωση των ηγετών που συναντώνται στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για την τρίτη ετήσια συνάντηση σχετικά με τα θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων. 

Η έκθεση, με τίτλο "Killer Robots and the Concept of Meaningful Human Control", επικεντρώνεται στους κινδύνους που υπάρχουν στην παροχή της δυνατότητας επιλογής στόχων και πραγματοποίησης επιθέσεων από ένα ρομπότ χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου.

Τα συστήματα αυτά δεν υπάρχουν ακόμα (ή τουλάχιστον επίσημα), όμως ο φόβος έχει οδηγήσει στη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς αναφορικά με την ύπαρξη ανθρώπινου ελέγχου.

Αλλοδαπές δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις, 2η έκδ., 2024
Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
send