Νέα οδηγία σχετικά με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές πράξεις

27/02/2014

16/11/2017

Νέους κανόνες σχετικά με τον εντοπισμό, το πάγωμα, τη διοίκηση και τη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της εισηγήτριας Monica Maconei επί της πρότασης οδηγίας σχετικά με το πάγωμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες, υιοθετήθηκε την 25η Φεβρουαρίου με ευρύτατη πλειοψηφία (631 υπέρ, 19 κατά, 25 αποχές) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συμφωνία επί των νέων κανόνων, που διευκολύνουν το έργο των εθνικών αρχών, επετεύχθη μεταξύ της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου ήδη από την 27η Νοέμβρη.

Σήμερα κατάσχεται λιγότερο από το 1% των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών, παραχάραξη, εμπορία ανθρώπων  και λαθρεμπόριο όπλων. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών διοχετεύεται στη νόμιμη οικονομία μέσω ξεπλύματος. Σύμφωνα με την κα Maconei, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η παρακολούθηση του χρήματος διασυνοριακά και η κατάσχεση των κερδών των εγκληματιών, ειδάλλως ό,τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μάταιο. 

Βάσει της νέας οδηγίας, η διευρυμένη κατάσχεση θα εφαρμοστεί σε περισσότερα εγκλήματα:

α. ενεργητική και παθητική διαφθορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των αξιωματούχων της

β. συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

γ. παιδική πορνογραφία

δ. διαδικτυακό έγκλημα

Ο κατάλογος δε των προβλεπομένων εγκλημάτων δύναται να διευρυνθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προβλέπεται, περαιτέρω, η υπό όρους κατάσχεση εις χείρας τρίτου σε περιπτώσεις μεταφοράς προϊόντων, ενώ διασφαλίζονται το δικαίωμα αποζημίωσης των θυμάτων.

Τα κράτη μέλη θα έχουν 30 μήνες να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στο εθνικό δίκαιο μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: euractiv.com

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send