logo-print

Ο κ. Αθανάσιος Ράντος είναι η πρόταση της Ελλάδας για τη θέση του Γεν. Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ

27/06/2020

01/07/2020

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Μόλις χθες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε τιμητική συνεδρίασή της αποχαιρέτησε τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, κύριο Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος αποχωρεί στις 30 Ιουνίου 2020 από το δικαστικό σώμα, λόγω ορίου ηλικίας.

Ο κύριος Αθανάσιος Ράντος αποτελεί την πρόταση της Ελλάδας για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα είναι το κράτος μέλος που καλείται να ορίσει Γενικό Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της ΕΕ με βάση τη σειρά πρωτοκόλλου, έπειτα από τη λήξη της θητείας της Βρετανίδας Eleanor Sharpston ως συνέπεια της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ.

Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει το Brexit για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μάλιστα, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στη Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της 29ης Ιανουαρίου 2020, η θητεία του προτεινόμενου από την Ελλάδα γενικού εισαγγελέα για την αντίστοιχη κενή θέση θα λήξει κατά την ημερομηνία της επόμενης μερικής ανανέωσης των μελών του Δικαστηρίου, ήτοι στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα προτείνει την ανανέωση αυτής της θητείας για περίοδο έξι ετών, δηλαδή από την 7η Οκτωβρίου 2021 έως την 6η Οκτωβρίου 2027.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγους μήνες είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση της θέσης Έλληνα Γενικού Εισαγγελέα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αρμόδια Επιτροπή πρότεινε τρεις υποψηφίους, με τον κύριο Ράντο να αποτελεί την τελική επιλογή του ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου δύο μήνες, διέρρευσε σε διάφορες ιστοσελίδες η είδηση ότι η Βρετανίδα γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eleanor Sharpston κινήθηκε νομικά αμφισβητώντας τη νομιμότητα της υποχρεωτικής πρόωρης αποχώρησής της από το Δικαστήριο συνεπεία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Τα κείμενα των προσφυγών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΔΕΕ (Υπόθεση T-180/20 και Υπόθεση T-184/20)

Επί του παρόντος δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη - τουλάχιστον επίσημη - σχετικά με το ζήτημα αυτό.

 

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send